Τις αγκινάρες τις αγαπάμε πολύ στο σπίτι και όταν είναι η εποχή τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπαίνουν στο τραπέζι μας. Εδώ μπορείτε να δείτε παλιές συνταγές και να επιλέξετε κάποια από αυτές.
Γνωρίζω ότι πολλοί δυσκολεύονται με το καθάρισμα τους, αν θέλετε τη δική μου, εύκολη νομίζω, τεχνική καθαρίσματος, μπορείτε να δείτε εδώ.
Πριν λίγες μέρες είχα την τύχη να βρεθώ σε μια εκδήλωση και να γνωρίσω – δοκιμάσω το νέο γιαούρτι της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ το Ηπειρώτικο.
Το ΔΩΔΩΝΗ Ηπειρώτικο Στραγγιστό είναι ένα προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, πλούσια γεύση και μοναδική υφή. Παράγεται από 100% ηπειρώτικο φρέσκο γάλα, το οποίο συλλέγει καθημερινά η ΔΩΔΩΝΗ από 60 επιλεγμένες φάρμες της Ηπείρου, τις οποίες υποστηρίζει τεχνικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Είπα λοιπόν σήμερα να δοκιμάσω με μια διαφορετική συνταγή τις αγκινάρες που αγόρασα εκμεταλευόμενη υλικά που υπήρχαν στο ψυγείο. Έτσι τις γέμισα με σπανάκι – φινόκιο – κρεμμυδάκια φρέσκα και από πάνω έβαλα από αυτό το γιαούρτι. Έτσι προέκυψε ένα όμορφο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να αποτελέσει ένα συνοδευτικό ή και κύριο πιάτο.
Αγκινάρες γεμιστές με σπανάκι και επικάλυψη γιαουρτιού
Συστατικά
- 8 αγκινάρες
- 150 γρ μικρά φύλλα από σπανάκι
- 3 κουτ. σούπας φινόκιο ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μόνο το άσπρο μέρος
- 1 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Χυμό λεμονιού για να καθαρίσουμε και βράσουμε τις αγκινάρες
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα, μέχρι να φανούν τα τρυφερά ανοιχτά πράσινα εσωτερικά φύλλα και στη συνέχεια κόβουμε το κοτσάνι στη βάση της αγκινάρας για να μπορούμε να τις τοποθετήσουμε στο ταψί.
- Κόβουμε κάθετα τα τυχόν σκληρά φύλλα και με ένα μικρό κουτάλι ή αυτό το εργαλείο που φαίνεται στη φωτογραφία αφαιρούμε το χνούδι που καλύπτει την αγκινάρα ανοίγοντας χώρο και για τη γέμιση. Τις τοποθετούμε σε νερό με χυμό λεμονιού. (φωτογραφία αρχείου)
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τις αγκινάρες και βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε καλά. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Σε τηγάνι βάζουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τοποθετούμε στην εστία και σοτάρουμε το φινόκιο μαζί με τα κρεμμυδάκια 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι το σπανάκι να μαραθεί. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Σε λαδωμένο ταψί αραδιάζουμε τις αγκινάρες.
- Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με το μείγμα από το σπανάκι.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο στο γιαούρτι ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε πάνω από κάθε αγκινάρα να καλυφθεί καλά. Μοιράζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε 100 ml νερό και λίγο ελαιόλαδο στο ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.