Αυτά τα λαγουδάκια τα είχα δει από πέρσι σε ένα Αγγλικό περιοδικό που μου είχε στείλει η κόρη.
Είναι πολύ εύκολο να γίνουν και είναι ευκαιρία να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας ή τα εγγόνια σας μιας και αυτές τις μέρες, λόγω των διακοπών των σχολείων, είναι περισσότερες ώρες στο σπίτι.
Παίξτε μαζί τους και δημιουργήστε ένα δικό σας ψωμάκι – κουλουράκι!!
Ψωμένια λαγουδάκια
6 λαγουδάκια
Συστατικά
- 250 γρ αλεύρι δυνατό και λίγο για τη διαδικασία πλασίματος
- 7 γρ ξερή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (τζίτζερ μοσχοκάρυδο κόλιαντρο)
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 150 ml νερό χλιαρό
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι για την επικάλυψη
- μέλι για την την τελική επικάλυψη
- καρύδα τριμμένη για τη διακόσμιση
Οδηγίες
- Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το πετιμέζι, μέσα σε μια λεκάνη ζυμώματος και ζυμώνουμε να ενωθούν. Θα προκύψει μια πολύ μαλακή ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια ελαφρά αλευρωμένη και ζυμώνουμε για περίπου 8 λεπτά διπλώνοντας και απλώνοντας τη ζύμη.
- Κάνουμε ένα κορδόνι με τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε 6 κομμάτια ίσου βάρους.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και πλάθουμε ένα κορδόνι περίπου 35-37 εκατοστά. Κόβουμε ένα κομμάτι ενός έως δυο εκατοστών και το πλάθουμε σε μικρό μπαλάκι.
- Διπλώνουμε το μακρύ κορδόνι σε σχήμα U και στρίβουμε τα κορδόνια σαν κοτσίδα δυο φορές αφήνοντας ένα μικρό κενό στην αρχή του διπλώματος. Αλείφουμε με λίγο νερό στο σημείο του κενού και τοποθετούμε τη ζύμη μπαλάκι.
- Μεταφέρουμε προσεκτικά σε λαμαρίνα ψησίματος στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Πατάμε τις άκρες από τα κορδόνια να γίνουν πλακέ (έτσι που να μοιάζουν με τα αυτάκια του).
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
- Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά να φουσκώσουν.
- Διαλύουμε το πετιμέζι με πολύ λίγο νερό και αλείφουμε τα λαγουδάκια δε όλη την επιφάνεια τους με τη βοήθεια ενός πινέλου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο αλείφουμε με λίγο μέλι όσο είναι ζεστά και πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα το σημείο που είχαμε βάλει τη ζύμη μπάλα.
- Αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.
Σημειώσεις
Η εκδοχή η δική μου είναι νηστίσιμη. Μπορούμε αντί του πετιμεζιού να αλείψουμε με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με πολύ λίγο γάλα.
Τι όμορφα που φαίνονται και χωρίς “τύψεις”, αφού και νηστίσιμα είναι και με ελάχιστη ζάχαρη! Καλό Πάσχα εύχομαι, να περάσετε όμορφα!