Μέρες έχω να δώσω πιάτο με ζυμαρικά, αυτή τη φορά συνόδευσαν τα κεφτεδάκια μας μαζί όμως με μια προσθήκη ωμών “ζυμαρικών” κολοκυθιού.
Όταν αποφάσισα να προσθέσω αυτά τα “σπαγγέτι” κολοκυθιού δεν ήμουν σίγουρη ότι θα άρεσε, ήμουν όμως αποφασισμένη να δοκιμάσω και δεν το μετάνοιωσα.
Τα κεφτεδάκια είναι αυτά που χρόνια φτιάχνω με τη συνταγή της γιαγιάς όπως έλεγαν τα παιδιά, αν και αυτά από τα χέρια της γιαγιάς δεν επαναλαμβάνονται ακριβώς.
Κεφτεδάκια συνοδευμένα με σπαγγέτι ζυμαρικών και κολοκυθιού
2 άτομα
Συστατικά
Για τα κεφτεδάκια
- 300 γρ κιμά
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 3 φρυγανιές μικρές τριμμένες
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας ξύδι
- 2 κουτ. σούπας ούζο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι ρίγανη
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βασιλικό και λίγο για το σερβίρισμα
Για τα ζυμαρικά και το σερβίρισμα
- 120 γρ σπαγγέτι
- 2 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε μορφή σπαγγέτι
- 2 κουτ. γλυκού Χυμό λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε, βρέχοντας ενδιάμεσα τα χέρια μας με νερό, για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι, όχι καυτό , γυρίζοντας μια δυο φορές.
- Καθαρίζουμε το τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο για τη σάλτσα και τις σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες. Ζεσταίνουμε για δυο τρία λεπτά να βγάλει τα αρώματα του το σκόρδο και προσθέτουμε τις ντομάτες και το βασιλικό. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Με εργαλείο σπιράλ κόβουμε τα κολοκυθάκια σε σπαγγέτι, προσθέτουμε το αλάτι και το λεμόνι και αφήνουμε για 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε από τα υγρά τους.
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει βράζουμε τα ζυμαρικά μας ανάλογα με τον προτεινόμενο χρόνο του πακέτου. Στραγγίζουμε.
- Σερβίρουμε τα σπαγγέτι ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους. Προσθέτουμε φλοίδες κεφαλογραβιέρας ή παρμεζάνας, λίγα φύλλα βασιλικού και επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημειώσεις
Αν δεν έχετε εργαλείο σπιράλ για τα κολοκυθάκια μπορείτε να τα κόψετε με μαντολίνο που έχει κόφτη για λεπτές φέτες. Νομίζω ότι υπάρχει και ένα εργαλείο όπως αυτό που καθαρίζουμε πατάτες κατάλληλο για κόψιμο λεπτών λαχανικών. Εγώ έχω αγοράσει ένα set για κόψιμο λαχανικών πολύ λεπτές φέτες ή σε σπαγγέτι από το γνωστό μεγάλο ΣΜ που κατά καιρούς έχει προσφορές εργαλείων κουζίνας.
Τα σπαγγέτι κολοκυθιού μπορούν να είναι περισσότερα.
Συνεχίζω να δοκιμάζω τα ζυμαρικά “la Molisana”, μόλις ολοκληρώσω τις δοκιμές θα πω λεπτομέρειες.