Τάρτα με Κρητικά τυριά

από
Τάρτα με Κρητικά τυριά

Οι τάρτες, αρμυρές και γλυκές είναι από τα αγαπημένα μου και φροντίζω συχνά να σκαρώνω μια.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο κέντρο, στην οδό Ευριπίδου έχει ένα πρατήριο Κρητικών προϊόντων του Κωστάκη. Οι πληροφορίες από τη Λίνα ήταν ότι έχει τα καλύτερα τυριά. Τα έχω δοκιμάσει και άλλη φορά.

Γύρισα σπίτι με μια παλαιωμένη γραβιέρα, ένα κεφαλοτύρι πικάντικο και γαλομυζήθρα.

Έτσι σήμερα που ήθελα κάτι ιδιαίτερο για το τραπέζι μας σκάρωσα αυτή την τάρτα.

Συνήθως η ζύμη που χρησιμοποιώ για τις αρμυρές τάρτες βασίζεται στην προσθήκη ανθότυρου όπως σε αυτή εδώ, αλλά αυτή την εποχή καλό ανθότυρο δεν υπάρχει και έτσι έφτιαξα την κλασική ζύμη για τάρτες.

Τάρτα με Κρητικά τυριά

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 125 γρ βούτυρο σε κύβους παγωμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2-3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
  • λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
  • ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκατ

Για τη γέμιση

  • 150 γρ γραβιέρα
  • 100 γρ κεφαλοτύρι
  • 100 γρ γαλομυζήθρα Κρήτης
  • 100 γρ ζαμπόν κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 3 αυγά
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες
 

  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο. Με τα ακροδάκτυλα μας τρίβουμε μέχρι να πάρει μια μορφή σαν άμμου. Προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και ζυμώνουμε ελαφρά προσθέτοντας σταδιακά το παγωμένο νερό, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια μπάλα ζύμης.
  • Τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο.
  • Αλείφουμε την ταρτιέρα με λίγο βούτυρο και απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα να πάει παντού και στα τοιχώματα της φόρμας. Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
  • Σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και σκορπίζουμε μπίλιες ψησίματος ή φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 15 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
  • Στο διάστημα αυτό τρίβουμε τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι στο χοντρό τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη γαλομυζήθρα τριμμένη με ένα πιρούνι, το ζαμπόν, τα αυγά χτυπημένα και την κρέμα γάλακτος. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και μεταφέρουμε το μείγμα τυριών πάνω στη ζύμη.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά, στην ίδια θερμοκρασία και στο κάτω ράφι του φούρνου.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και λευκό κρασί.

Σημειώσεις

Η επιλογή των τυριών μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Επιλέξτε όμως, ένα από αυτά να είναι πικάντικο.
Για περισσότερες συνταγές με τάρτες μπορείτε να δείτε εδώ 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Ευα Διαμαντοπουλου
    • 16 Οκτωβρίου 2019
    Απάντηση

    Απο τα τρια αυγα της γεμισης χρησιμοποιουμε το ενα για τη ζυμη η ειναι επιπροσθετο; γιατι στα υλικα της ζυμης δεν αναφερετε αυγο.
    Ευχαριστω
    Ευα

      • Ξανθή
      • 16 Οκτωβρίου 2019
      Απάντηση

      Ευχαριστώ για την επισήμανση, το πρόσθεσα στα υλικά της ζύμης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode