Μαρμελάδα κυδώνι – μανταρίνι

από
Μαρμελάδα κυδώνι - μανταρίνι

Πως μου είχε ξεφύγει αυτός ο συνδυασμός δεν μπορώ να καταλάβω, όπως λέει κάποια ψυχή μόνο τις πέτρες δεν έχω κάνει ακόμη μαρμελάδα.

Η ιδέα είναι της αδελφής μου, δεν κλέβω, η οποία έχοντας πολλά μανταρίνια που σύντομα θα πήγαιναν στα σκουπίδια, σκέφτηκε να τα αναμείξει με κυδώνια που υπήρχαν στη φρουτιέρα της και να φτιάξει μαρμελάδα.

Αν τη ρωτήσετε πως την έκανε δεν θα μάθετε, όλα στο περίπου, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έβαλε τις φλούδες από τα μανταρίνια γιατί ένα περίεργο μυγάκι τις είχε επισκεφτεί και γιαυτό άλλωστε το πρόβλημα  που θα την ανάγκαζε να τα πετάξει.

Εγώ αγόρασα λίγα μανταρίνια είχα και λίγα κυδώνια και έκανα τις δικές μου τεχνικές, σύμφωνα με την εμπειρία μου.

Φτιάξτε κι εσείς τη δική σας σπιτική μαρμελάδα και σταματήστε να αγοράζετε αυτά τα αμφιβόλου περιεκτικότητας βαζάκια που κάθε άλλο παρά μαρμελάδες είναι.

Το κόστος είναι πολύ μικρό, έχω κάνει πολλές φορές κοστολόγηση και για κάθε βαζάκι μαζί με την αξία του βάζου δεν ξεπερνά το ένα ευρώ, εκτός από κάποια πολύ ακριβά φρούτα.

Επίσης θα το πω άλλη μια φορά μην προσθέτετε μεγάλες ποσότητες αρωματικών, μπαχαρικών στις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, απολαύστε το άρωμα των φρούτων.

Μαρμελάδα κυδώνι - μανταρίνι

6 βάζα των 370ml

Συστατικά
  

  • 1 κιλό μανταρίνια κλημεντίνες ή Χιώτικα
  • 1 κιλό κυδώνια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμό από ένα λεμόνι

Οδηγίες
 

  • Αρχίζουμε από τα μανταρίνια. Τα πλένουμε και με ένα ελαφρό τρίφτη χειρός ξύνουμε ελαφρά το εξωτερικό τους. Τα ξεπλένουμε και τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε για 15 λεπτά και στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Σε νερό που βράζει προσθέτουμε τα κομμάτια των κυδωνιών και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζουμε, το υγρό το κρατάμε θα βράσουμε σε αυτό στη συνέχεια τις φλούδες και τα κουκούτσια από τα κυδώνια και θα φτιάξουμε με αυτά ζελέ κυδωνιού.
  • Μόλις κρυώσουν τα μανταρίνια τα κόβουμε σε κομμάτια ελέγχοντας για τυχόν κουκούτσια και ίνες.
  • Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια και τα κομμάτια των μανταρινιών. Με ραβδομπλέντερ τα λιώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας περιοδικά (προσοχή μπορεί να κολλήσει στον πάτο) μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 101 βαθμοί Κελσίου.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά τα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  • Απολαύστε τη με το πρωινό σας ή μέσα τάρτα ή μπισκότα ή κέικ.

Σημειώσεις

Αν θέλετε η μαρμελάδα σας να έχει κομμάτια φρούτου λιώστε λίγο τα μανταρίνια με το ραβδομπλέντερ ή με επεξεργαστή τροφίμων και πατήστε τα κυδώνια με την κουτάλα του πουρέ.
Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες θα δείτε εδώ.
Για το ζελέ του κυδωνιού διαβάστε εδώ
Ένας άλλος συνδυασμός για μαρμελάδα με κυδώνι είναι αυτός με ρόδι δείτε εδώ τη συνταγή.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode