Πριν λίγες μέρες πήγα σε μαγερειό του κέντρου μαζί με αγαπημένο πρόσωπο για ένα γρήγορο γεύμα και συζήτηση.
Υπήρχε πρόταση, στην επιλογή του μενού, για πράσινη σαλάτα με φάβα. Όταν έφτασε το πιάτο στο τραπέζι ενθουσιάστηκα γιατί δεν ήταν η γνωστή φάβα όπως την ξέρουμε μαγειρεμένη, αλλά κάτι διαφορετικό. Ήθελα να ρωτήσω πως την επεξεργάζονται αλλά η συζήτηση μας δεν το επέτρεψε.
Το ότι δεν ρώτησα βέβαια δεν με απέτρεψε να κάνω τους δικούς μου πειραματισμούς και έτσι σήμερα βγήκε αυτή η σαλάτα με αρμύρες. Σίγουρα θα την επαναλάβω με μαρούλι ρόκα λιαστές ντομάτες και άλλο ντρέσινγκ.
Αρμύρες με φάβα σαλάτα
Συστατικά
- 500 γρ αλμύρες
- 60 γρ φάβα
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού ή ξύδι βαλσαμικό
- αλάτι
Οδηγίες
- Βάζουμε τη φάβα να μουσκέψει σε χλιαρό νερό για 3-4 ώρες. Καθαρίζουμε τις αρμύρες από τα χοντρά κοτσάνια και τις πλένουμε καλά.
- Σε νερό που βράζει προσθέτουμε τη φάβα και βράζουμε για 5-6 λεπτά δοκιμάζοντας, δεν θα πρέπει να λιώσει αλλά να κρατάει στο δόντι. Στραγγίζουμε καλά.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις αρμύρες για 4-5 λεπτά και στραγγίζουμε καλά.
- Σε σαλατιέρα βάζουμε τις αρμύρες με τη φάβα και αλατίζουμε.
- Σε ένα βαζάκι βάζουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με το λεμόνι ή το ξύδι, ανακατεύουμε καλά και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Εγώ έβαλα λεμόνι, νομίζω όμως ότι ένα καλό βαλσαμικό θα του ταίριαζε καλύτερα.
Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσθήκη ενός καλού ελαιολάδου.
Συνοδεύει άριστα ψητά κρέατα ή ψάρια.