Ο ντάκος γνωστός και ως κουκουβάγια ή παξιμάδι είναι το κύριο υλικό για παραδοσιακό Κρητικό πιάτο.
Το κύριο υλικό του πιάτου είναι κάποιο παξιμάδι συνήθως κριθαρένιο, βρεγμένο ή κομμένο σε κομμάτια, πάνω στο οποίο τρίβεται ντομάτα, προστίθεται τυρί ή μυζήθρα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ρίγανη κάπαρη ή ελιές.
Αυτό το παξιμάδι προέκυψε από την ανάγκη για κατανάλωση ψωμιού από τους κτηνοτρόφους κυρίως, που παράλληλα έπρεπε να διατηρείται σε καλή κατάσταση να είναι εύγευστο και θρεπτικό. Είναι κάτι που δεν λείπει από κανένα σχεδόν Κρητικό σπίτι.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες παξιμαδιών με κύριο υλικό κάποιο αλεύρι δημητριακών με προσθήκη ίσως και μπαχαρικών.
Έχει γίνει γνωστό σαν πιάτο σε όλη την Ελλάδα και το καλοκαίρι είναι πιάτο που προτιμούν πολλοί τουρίστες.
Τα παιδιά μου που ζουν στο εξωτερικό πολλές φορές προμηθεύονται από καταστήματα που εισάγουν αυτά τα παξιμάδια εκεί γιατί τους αρέσει.
Για τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες μέλους της οικογένειας, άρχισα εδώ και καιρό να ψάχνω, αν μπορώ να φτιάξω εγώ αυτά τα παξιμάδια με αλεύρι που θα ήταν ανεκτό σε αυτές τις διατροφικές ανάγκες.
Έτσι βρήκα, σε πρώτη φάση, την αναφορά μέλους ομάδας που ασχολείται με το προζύμι, να μιλά για την προσθήκη χαρουπάλευρου αντικαθιστώντας μέρος του λευκού και φρόντισα να ανταλλάξω πληροφορίες Αν σας ενδιαφέρει η αρχική συνταγή μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Στη συνέχεια είδα αναφορά, από την αγαπημένη φίλη Βαγγελιώ, από το Κρήτη Γαστρονομικός περίπλους σε παξιμάδια πάλι με χαρουπάλευρο. Ανταλλάξαμε κάποιος πληροφορίες και εγώ τελικά έκανα τα δικά μου σύμφωνα με το στόχο που είχα. η διαδικασία είναι εύκολη αλλά χρονοβόρα ως προς το φούσκωμα της ζύμης.
Δεν ήξερα με τίποτα τι θα προκύψει, δεν είναι η πρώτη φορά που πειραματίζομαι άλλωστε.
Σε πρώτη φάση δοκιμαστής ήμουν εγώ κάνοντας ένα σάντουιτς πριν την αποξήρανση, έτσι για να έχω την αίσθηση της γεύσης.
Και σε δεύτερη φάση δοκίμασαν τα παιδιά τους άρεσε πολύ και τώρα τα περισσότερα παξιμάδια ταξίδευσαν στο Λονδίνο.
Ευχαριστώ πολύ όλους όσους ανέφερα για την ιδέα αλλά και την ανταλλαγή απόψεων.
"Ντάκος" με χαρουπάλευρο, ντίνκελ και προζύμι
Συστατικά
- 100 γρ χαρουπάλευρο
- 350 γρ αλεύρι ντίνκελ
- 50 γρ αλεύρι σίκαλης
- 120 γρ προζύμι
- 200 ml νερό
- 10 γρ αλάτι
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό και προσθέτουμε το προζύμι, ανακατεύουμε με σύρμα κουζίνας και προσθέτουμε τα αλεύρια κοσκινισμένα, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Ζυμώνουμε με το γάντζο για περίπου δέκα λεπτά και προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί καλά όλο και να πάρουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη.
- Αν δεν έχουμε μίξερ κατάλληλο για ζύμωμα ζυμώνουμε με τα χέρια μας ίσως μας πάρει περισσότερο χρόνο.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη σε σελοφάν και αφήνουμε να φουσκώσει αυτό μπορεί να πάρει και 2-3 ώρες.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας την ζυμώνουμε ελαφρά και τη μοιράζουμε σε δέκα μπαλάκια ίσου βάρους.
- Πλάθουμε κορδόνια τα οποία τυλίγουμε σχηματίζοντας στρογγυλά κουλούρια όπως της φωτογραφίας. Αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσα τους. Σκεπάζουμε και πάλι με σελοφάν και αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι θα χρειαστούν 2-3 ώρες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα κόβουμε στη μέση. Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα και πάλι και τα βάζουμε πάλι στο φούρνο στους 130 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά για να παξιμαδιαστούν.
- Όταν κρυώσουν φυλάσσονται σε καλά κλεισμένο κουτί.
- Για να φτιάξουμε το γνωστό πιάτο του ντάκου βρέχουμε λίγο το παξιμάδι και προσθέτουμε από πάνω ντομάτα τριμμένη ή σε μικρούς κύβους, τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα αλάτι ρίγανη κάπαρη και ένα καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είχα την τύχη να έχω αυτό της φωτογραφίας από την Alpha to Omega Extra Virgin Olive Oil.
Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! Η επόμενη δοκιμή μου θα είναι με προζύμι!
Βαγγελιώ εγώ ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων, έτσι θα πάμε παρακάτω, είναι κάτι που πιστεύω χρόνια. Αν βρεθώ σε κέφια θα φτιάξω με αλεύρι χωρίς γλουτένη έτσι πάλι για το πείραμα.