Κρεατόπιτα με πράσα και φέτα

από
Κρεατόπιτα με πράσα και φέτα

Πριν πάμε στη συνταγή να σας πω πως αυτή η πίτα, είναι στα σχέδια μου εδώ και χρόνια.

Μια πρόσκληση για επίσκεψη στο Μουσείο μανιταριών στην Καλαμπάκα ,που ποτέ δεν υλοποιήθηκε λόγω καταλήψεων δρόμων, θα είχε και επίσκεψη σε χωριό της Καλαμπάκας σε φιλικό σπίτι και όλοι μαζί θα επισκεπτόμασταν άλλο σπίτι, προκειμένου να μάθω πως φτιάχνεται αυτή η πίτα.

Σας μπέρδεψα;;; κι όμως το σχέδιο έμεινε σχέδιο και για πολλούς άλλους λόγους απραγματοποίητο.

Ήρθε όμως η ώρα να πραγματοποιηθεί αφού η φίλη από το χωριό της Καλαμπάκας  είναι συγκάτοικος και ανταλλάσσουμε πολλές ιδέες σχετικά με τη μαγειρική και όχι μόνο.

Εν το μεταξύ ένα σχόλιο μου σε ανάρτηση φίλης στο face book  ήταν η αρχή ώστε να φτάσουν σε εμένα προϊόντα της Ζύμης Ψαχνών. Έχω δοκιμάσει δυο φορές τη σφολιάτα της συγκεκριμένης εταιρίας και μπορώ να πω ότι είναι από τις καλύτερες του εμπορίου.

Κι επειδή μπορείτε να πείτε εσύ έτοιμο φύλλο;; Ναι αποφάσισα να δοκιμάσω για έναν και μοναδικό λόγο.

Κάποιοι δεν έχουν το χρόνο ή την άνεση να ανοίξουν δικό τους σπιτικό φύλλο. Έτσι έχοντας την εμπειρία θα μπορώ να προτείνω εναλλακτικά αυτό που έχω δοκιμάσει και έμεινα ευχαριστημένη.

Στις σημειώσεις της συνταγής θα βρείτε περισσότερα για το φύλλο που δοκίμασα.

Στη σελίδα έχουμε και άλλη παρόμοια πίτα από την Κρήτη συνταγή της Λίνας με την ονομασία κρεατότουρτα, η διαφορά είναι στο είδος κρέατος και τα τυριά.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τις πίτες και την ιστορία τους δείτε εδώ.

Πάμε τώρα να φτιάξουμε την πίτα.

Κρεατόπιτα με πράσα και φέτα

1 ταψί διαμέτρου 30 εκατ

Συστατικά
  

  • 750 γρ χοιρινό κρέας από λαιμό κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια
  • 250 γρ πράσα το άσπρο μέρος βάρος καθαρισμένων
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γρ τυρί φέτα τριμμένη σε μικρά κομμάτια
  • 500 γρ νωπό φύλλο χοντρό για πίτες της Ζύμης Ψαχνών

Οδηγίες
 

  • Αγοράζουμε κρέας χοιρινό, ζητάμε από το χασάπη μας κομμάτι που θα είναι μαλακό και να μας το κόψει σε μικρά κομμάτια.
  • Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος τους. Πλένουμε καλά και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. ( Η φωτογραφία από άλλη πίτα με πράσα)
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με νερό να το σκεπάζει και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό που έχει μείνει.
  • Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε κρέας. Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που έβρασε το κρέας και βράζουμε μέχρι να μην έχει καθόλου υγρά, περίπου 15-20 λεπτά.
  • Λαδώνουμε καλά με πινέλο ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατ και στρώνουμε το πρώτο φύλλο να καλύπτει όλο το ταψί και να πέφτει και απέξω. Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλο το φύλλο και στρώνουμε το επόμενο φύλλο στραυρωτά.
  • Αλείφουμε και πάλι με ελαιόλαδο και μοιράζουμε το ένα τρίτο της φέτας. Στρώνουμε τρίτο φύλλο και αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση του κρέατος ομοιόμορφα.
  • Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο στρώνοντας επόμενα 2 φύλλα μοιράζοντας την υπόλοιπη φέτα.
  • Στρώνουμε το τελευταίο φύλλο. Κόβουμε τη μεγάλη περίσσια φύλλων που εξέχουν από το ταψί με ψαλίδι και γυρίζουμε προς τα μέσα κάνοντας κόθρο. Χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Λαδώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια και τον κόθρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 50 λεπτά ελέγχοντας να έχει ψηθεί από κάτω και να έχει πάρει καλό χρώμα από πάνω. Πριν τη βάλουμε στο φούρνο ψεκάζουμε με νερό. Καλό είναι να επαναλάβουμε το ψέκασμα άλλες δυο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το ταψί και σερβίρουμε. Μπορεί να αποτελέσει κύριο γεύμα ή συνοδευτικό.

Σημειώσεις

Αν θέλουμε μπορούνε να προσθέσουμε κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα αντικαθιστώντας ένα μέρος του πράσου.
Προσοχή στο αλάτι ανάλογα με το πόσο αρμυρή είναι η φέτα σας.
Εκ των υστέρων σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να βάλω τυρί φέτα ανάμεσα στα διπλωμένα φύλλα που έφτιαξα τον κόθρο, θα το δοκιμάσω στην  επόμενη μιας και άρεσε πολύ σε όσους δοκίμασαν.
Συνήθως στα  χωριά της Καλαμπάκας η πίτα αυτή γινόταν τα Χριστούγεννα εκμεταλλευόμενοι τα δικά τους κρέατα από την σφαγή των χοίρων.
Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικό σας σπιτικό φύλλο, για τη συνταγή και τη διαδικασία μπορείτε να δείτε εδώ.
Από το  συγκεκριμένο φύλλο έμεινα ευχαριστημένη, η μόνη μου δυσκολία ήταν ότι σε στρογγυλό ταψί δύσκολα στρώνεται. Επίσης θα το ήθελα λίγο πιο μαλακό, δική μου επιθυμία.
Από ότι είδα στη σελίδα της Εταιρείας υπάρχει και στρογγυλό θα είναι περισσότερο βολικό στο στρώσιμο.
Θα ακολουθήσουν κι άλλες δοκιμές με άλλο φύλλο αλλά και συνταγή με τη φρέσκια σφολιάτα  με βούτυρο που ήδη έχω δοκιμάσει.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Μανώλια
    • 22 Δεκεμβρίου 2021
    Απάντηση

    Καλές γιορτές Ξανθή μου πάντα δημιουργική με τις ωραίες συνταγές σου !!
    Υγεία εύχομαι σε σένα και στα παιδιά σου !!

Γράψτε απάντηση στο Μανώλια Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode