Είχα υποσχεθεί σε παλιότερη ανάρτηση να πω δυο λόγια για αυτόν τον ιδιαίτερο μπελτέ της Μήλου.
Χρόνια τώρα έβλεπα σε φίλους να τον αναφέρουν να δοκιμάζουν πάνω στο ψωμί τους στα φαγητά τους.
Να που ήρθε η ώρα να τον δοκιμάσω κι εγώ στους πειραματισμούς μου και ας είναι καλά τα παιδιά μου που ταξίδεψαν στη Μήλο.
Στη Μήλο λοιπόν καλλιεργούν μια ποικιλία ντομάτας που την ονομάζουν μπουρνέλες, πήρε δε το συγκεκριμένο όνομα γιατί η μορφή της θυμίζει δαμάσκηνο – μπουρνέλα. Στην όψη μοιάζει και με το πομοντόρι, αλλά είναι πιο μεγαλόκαρπη, με σκληρή φλούδα, αντέχει στην ξηρασία, είναι γεμάτη σάρκα, που σημαίνει ότι δίνει πολύ τοματοπολτό.
Οι ώριμες ντομάτες μεταφέρονται στο σπίτι κι αφού ξεσποριαστούν και αλατιστούν καλά, μένουν σε λεκάνες για 48 ώρες, με συχνά ανακατέματα. Όταν είναι έτοιμες η φλούδα φεύγει μόνη της. Σε αυτή τη φάση “ζυμώνονται” με το χέρι και μπαίνουν σε τσαντίλα. Κρεμιούνται να φύγουν τα υγρά αποβραδίς και την επομένη μέρα, αφού προστεθεί κι άλλο αλάτι απλώνονται σε τελάρα, σε λεπτή στρώση, καλύπτονται από τούλι για τις μύγες και μένουν στον ήλιο 3-4 μέρες για να δέσει ο πραγματικά διάσημος μηλέιος μπελτές ή ντοματοζούμι. Φυλάσσεται σε αποστειρωμένα βάζα για μήνες, όταν το ανοίξουμε καλό είναι να μπαινει στο ψυγείο.
Η συμπύκνωση της γεύσης είναι τόσο έντονη που μικρή ποσότητα αρκεί να νοστιμίσει ολόκληρη κατσαρόλα, ενώ το αλάτι που έχει είναι αρκετό για να μπορεί να συντηρηθεί γιαυτό πρέπει όπου τον προσθέτουμε να αλατίζουμε με μέτρο.
Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο “Του ανέμου και της Αρμύρας” Προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων.
Δεν νομίζω ότι μπορεί να τον βρει κάποιος εκτός Μήλου, εκτός κι αν έχει φίλους που θα μπορούσαν να τον προμηθεύσουν.
Εγώ ήδη τον έχω προσθέσει σε μελιτζάνες με ρεβίθια και σε αυτή τη συνταγή που θα σας δώσω σήμερα.
Χοιρινό με χάντρες και Μηλέϊκο μπελτέ
Συστατικά
- 500 γρ χοιρινό σε μικρές μερίδες
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 50 ml κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. γλυκού μπελτέ τομάτας εδώ μπήκε μηλέϊκος
- 200 γρ φασόλια χάντρες φρέσκα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε καρέ. Αν έχουμε φρέσκες χάντρες τις ξεσπυρίζουμε.
- Σε τηγάνι ζεστό βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (ίσα να καλύπτει τον πάτο του) και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές. Το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που θα το μαγειρέψουμε.
- Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα μαζί με όσο λάδι έχει απομείνει.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη ζεστή εστία και σβήνουμε με το κρασί. Διαλύουμε τον μπελτέ σε λίγο νερό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάζει το κρέας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις το κρέας έχει μαλακώσει προσθέτουμε τις χάντρες νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να έχουν βράσει καλά κρέας και χάντρες και να μελώσει η σάλτσα. Στο διάστημα αυτό δεν ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά.
- Αποσύρουμε από την εστία αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και το ίδιο κρασί που προσθέσαμε στο φαγητό.