share

Πίτα με ρύζι και λαχανικά

από
Πίτα με ρύζι και λαχανικά

Οι ώρες ατελείωτες, ο χρόνος λες και έχει σταματήσει κάπου, το μυαλό επίσης κολλημένο.

Έχω κατεβάσει διάφορα παλιά περιοδικά χειροτεχνιών και προσπαθώ να απασχολήσω μυαλό και χέρια.

Δεν ξέρω τώρα, αλλά παλιά τα περιοδικά αυτά δημοσίευαν που και που και κάποιες συνταγές μαγειρικής, κάποιες με χαρακτήρα τοπικό μάλιστα.

Εκεί στο χάζεμα λοιπόν πέφτω πάνω σε μια πίτα κι αμέσως σκέφτηκα, καιρό είχα να φτιάξω πίτα.

Επειδή οι έξοδοι μου είναι ελάχιστες χρησιμοποίησα κάποια λαχανικά που ήδη υπήρχαν στο ψυγείο και αυτοσχεδίασα.

Σας παρουσιάζω λοιπόν μια πίτα με ρύζι και λαχανικά, το ιδιαίτερο αυτής της πίτας είναι το φύλλο, το οποίο ζυμώνεται με γάλα.

Πίτα με ρύζι και λαχανικά

6 κομμάτια

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 150 ml γάλα

Για τη γέμιση

  • 150 γρ ρύζι καρολίνα
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν άλλο τόσο για το άλειμμα των φύλλων
  • 3 μικρά κολοκυθάκια
  • 1/2 ματσάκι σέσκουλα μόνο τα τρυφερά φύλλα
  • 1/2 ματσάκι kale μόνο τα τρυφερά φύλλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • λίγα φύλλα μαϊντανού
  • 4-5 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
  • φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • ταψί διαμέτρου 20 εκατ.

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με σελοφάν και την βάζουμε στο ψυγείο.
  • Σε νερό που βράζει προσθέτουμε λίγο αλάτι και ρίχνουμε το ρύζι. Βράζουμε το μισό χρόνο από ότι χρειάζεται να βράσει καλά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να μας περιμένει.
  • Πλένουμε τα λαχανικά τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα κολοκυθάκια τα κόβουμε σε ροδέλες μικρές.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά αρχίζοντας από το κρεμμύδι μετά τα κολοκυθάκια και τελευταία τα άλλα λαχανικά. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Όταν κρυώσουν προσθέτουμε το προβρασμένο ρύζι το κεφαλοτύρι, καρυκεύουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη μοιράζουμε σε δύο κομμάτια το ένα λίγο πιο μεγάλο.
  • Σε επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμη σε φύλλο τόσο που να καλύπτει όλο το ταψί μας και τα τοιχώματα. Λαδώνουμε το ταψί και μεταφέρουμε το φύλλο. Λαδώνουμε καλά το φύλλο.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
  • Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο κι σκεπάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε την περίσσεια του φύλλου που μπορεί να εξέχει από το ταψί και γυρίζουμε προς τα μέσα κλείνοντας καλά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια και τρυπάμε με ένα πιρούνι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά, ψεκάζοντας περιοδικά μια με νερό μια με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε στα πέντε τελευταία λεπτά στολίζουμε με λεπτές φέτες από κολοκυθάκι.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε με μια χωριάτικη σαλάτα κι ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα σέσκουλα και το kale  με σπανάκι.
Φροντίστε να βάλετε κάποιο πικάντικο τυρί να της  δώσει περισσότερη νοστιμιά.
Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode