Πατάτες ψήνουμε όλοι με διαφορετικούς τρόπους ίσως ο καθένας, μαζί με κοτόπουλο ή μπιφτέκια ή κάποιο άλλο κρέας. Πολλές φορές και μόνες τους για ένα πιο απλό γεύμα ή για να συνοδεύσουμε κάποιο άλλο πιάτο.
Δεν έκανα καμιά ανακάλυψη, απλά ακολούθησα τις συμβουλές των παιδιών μου που τις συνηθίζουν πολύ ως συνοδευτικό και μου πρότειναν το δικό τους τρόπο ψησίματος, ο οποίος είναι σύντομος σε χρόνο και το αποτέλεσμα ιδιαίτερα νόστιμο με πολύ τραγανό το εξωτερικό τους και μαλακές μέσα.
Τις έψησα προκειμένου να συνοδεύσω τις ψητές μου γαρίδες και οι ποσότητες είναι για ένα άτομο, πολλαπλασιάστε για περισσότερα.
Τραγανές ψητές πατάτες
Συστατικά
- 250 γρ μικρές πατάτες
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
- 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ανθό αλατιού
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος.
- Τις βάζουμε σε κατσαρολάκι με κρύο νερό προαιρετικά αλατισμένο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και βράζουμε δύο λεπτά.
- Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα και όταν είναι έτοιμος τοποθετούμε ένα ταψί ή πυρέξ να ζεσταθεί.
- Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και ανακινούμε δυνατά τις πατάτες στο σουρωτήρι. Με αυτό τον τρόπο αγριεύει το εξωτερικό τους και βοηθάει για το τραγανό τους αποτέλεσμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Το τοποθετούμε πάλι στο φούρνο για 1 λεπτό.
- Αδειάζουμε τις πατάτες στο ταψί και ανακινούμε να πάει το ελαιόλαδο παντού.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά, βγάζουμε από το φούρνο και με τη βοήθεια μιας λαβίδας γυρίζουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15 έως 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
- Σερβίρουμε όσο είναι ζεστές με ανθό αλατιού.
- Το δικό μου ταίριασμα ήταν γαρίδες ψητές κα αγκινάρα σαλάτα.
Σημειώσεις
Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη λιπαρή ουσία.
Για τις ψητές γαρίδες μπορείτε να δείτε σε παλιότερη συνταγή μου.