Αυτό το πιάτο το έχω φτιάξει πριν πολύ καιρό αλλά για πολλούς άλλους λόγους έμεινε στα υπόψιν για γράψιμο, μου το θύμισε μια φωτογραφία όταν τακτοποιούσα το αρχείο μου.
Αν σας αρέσει η ψητή κολοκύθα δοκιμάστε το μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό ή και κύριο πιάτο.
Μπορείτε να βράσετε φακές και να τις έχετε αποθηκευμένες στο ψυγείο σας για 2-3 ημέρες ίσως και στην κατάψυξη περισσότερες δεν το έχω δοκιμάσει. Όμως και αν αυτό δεν το έχετε κάνει όσο ψήνεται η κολοκύθα ο χρόνος αρκεί για το βράσιμο τους.
Τα υλικά αφορούν αυτό το πιάτο της φωτογραφίας αν θέλετε περισσότερα πολλαπλασιάστε.
Ψητή κολοκύθα με φακές πάνω σε σάλτσα από αβοκάντο
Συστατικά
- 350 γρ κολοκύθα red kuri βάρος καθαρισμένης από σπόρια και ίνες
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 100 γρ βρασμένες φακές
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 μικρό αβοκάντο ώριμο
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 λεμόνι , χυμό και ξύσμα
- Μια χούφτα φύλλα βασιλικού
- 1 σκελίδα σκόρδο
Οδηγίες
- Αφαιρούμε τις ίνες και τα σπόρια από την κολοκύθα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αυτή η κολοκύθα τρώγεται με τη φλούδα.
- Την βάζουμε σε ταψάκι, πασπαλίζουμε με το αλάτι πιπέρι μπούκοβο και πάπρικα. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30-40 λεπτά γυρίζοντας τα κομμάτια της κολοκύθας μια φορά.
- Βράζουμε τις φακές, προσοχή να μην παραβράσουν και τις στραγγίζουμε.
- Σε μπλέντερ βάζουμε το καθαρισμένο αβοκάντο σε κομμάτια, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού το ελαιόλαδο τα 3/4 του βασιλικού, λίγο αλάτι και χτυπάμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μια δυο κουταλιές της σούπας νερό. Θέλουμε μια πηχτή σάλτσα.
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε πιάτο απλωμένη και από πάνω τοποθετούμε την ψημένη κολοκύθα, τις φακές και γαρνίρουμε με το ξύσμα λεμονιού και τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού.
Σημειώσεις
Αντί αυτής της κολοκύθας που προτείνω μπορείτε να βάλετε κάποια άλλη αφού καθαρίστε από τη φλούδα της.
Αν η σάλτσα του αβοκάντο σας φανεί πολύ σε ποσότητα κρατήστε τη και μπορείτε να την προσθέσετε σε μια μπρουσκέτα.
Μπορούμε να προσθέσουμε καβουρντισμένους κολοκυθόσπορους στο σερβίρισμα.
Τι ευφάνταστος συνδυασμός, μπράβο! Αυτές οι υγιεινές,δημιουργικές χορτοφαγικές συνταγές των τελευταίων ημερών που βλέπω μου αρέσουν πάρα πολύ!
Έφη μου μου δίνουν μαγειρικά ερεθίσματα τα παιδιά μου με τα δικά τους πιάτα αλλά και προτάσεις από αυτά που διαβάζουν – παρακολουθούν. Σε ευχαριστώ.