Τρίτο ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου, πάλι από το Ιράν, αυτή τη φορά με γαρίδες μυριστικά και μπαχαρικά.
Να πω την αλήθεια μου βγήκαν λίγο πιο πικάντικες, για το δικό μου ουρανίσκο και στομάχι, μιας και μου ξέφυγε λίγο το μπούκοβο. Στη συνταγή προτείνετε φρέσκος κόλιαντρος, αλλά εγώ δεν έχω καλές σχέσεις με αυτό, αλλά και να ήθελα είναι αρκετά δύσκολο να βρω.
Επίσης στη σάλτσα των μυριστικών υπήρχε πρόταση για πάστα ταμάρινδου, κάτι που ακόμη πιο δύσκολα θα έβρισκα και στη θέση του πρόσθεσα πελτέ τομάτας, εναλλακτική πρόταση.
Δοκιμάστε τις και προσθέστε μπαχαρικά ανάλογα με τα γούστα σας.
Οι προτεινόμενες ποσότητες έβγαλαν αυτό το πιάτο της φωτογραφίας.
Πικάντικες γαρίδες πάνω σε μυριστικά
Συστατικά
Για τις γαρίδες
- 10 γαρίδες μεγάλες
- μια τσιμπιά μπούκοβο
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
- μια τσιμπιά κανέλα
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα μυριστικών
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρές φέτες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανού χοντροκομμένο
- μια χούφτα φύλλα δυόσμου χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
- μια τσιμπιά μπούκοβο
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπελτέ τομάτας
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
- 1 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη, κεφάλια, ουρές και το εντεράκι. Τις ξεπλένουμε και στη συνέχεια τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Τοποθετούμε όλα τα μπαχαρικά μαζί με το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις γαρίδες και κουνάμε να καλυφτούν καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ετοιμάζουμε μια πάστα με τον πελτέ ντομάτας το χυμό λεμονιού και το πετιμέζι.
- Σε τηγάνι κατά προτίμηση αντικολλητικό βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί μαραίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζουμε με τα φύλλα μαϊντανού και μόλις μαραθούν λίγο προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και τα μπαχαρικά. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, χαμηλώνουμε σε πολύ χαμηλή την ένταση της εστίας και αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά.
- Λίγα λεπτά πριν ετοιμαστεί η σάλτσα τηγανίζουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά συνολικά.
- Σερβίρουμε βάζοντας από κάτω τη σάλτσα των μυριστικών και πάνω τις γαρίδες. Συνοδεύουμε με ένα κρασί λευκό ή ροζέ.