Όταν διαβάζω τα ίδια έντυπα με τα παιδιά μου και ανταλλάσσουμε ιδέες τι θα φτιάξουμε από αυτά προκύπτει συνήθως πάντα κάτι καλό.
Βέβαια εγώ κάνω ζαβολιές, χρησιμοποιώ πάντα Ελληνικά προϊόντα και τροποποιώ δοσολογίες και βαπτίζω αλλιώς αυτό που φτιάχνω. Αυτό π.χ. σήμερα θα έπρεπε να το λέω wellington, μα θαρρώ το αυθεντικό είναι αυτό με γέμιση κρέατος, όχι πως δεν υπάρχουν και πολλά με γέμιση λαχανικών μανιταριών κλπ.
Αξιοποιώντας δυο παντζάρια και λίγες μικρές πατάτες που είχαν ξεμείνει από άλλες παρασκευές καθώς κι ένα φύλλο σφολιάτας ξεχασμένο έγινε αυτό το ρολό που ειλικρινά με εξέπληξε η νοστιμιά του.
Δοκιμάστε το!!
Ρολό με λαχανικά και φέτα
Συστατικά
- 250 γρ μικρές πατάτες βάρος καθαρισμένες
- 250 γρ παντζάρια βάρος καθαρισμένων
- 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε λωρίδες
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο
- 170 γρ μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε φέτες
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- βούτυρο
- θυμάρι φρέσκο μερικά κλωνάρια
- 150 γρ φύλλα από σπανάκι βάρος καθαρισμένου
- ξύσμα ενός λεμονιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 αυγά
- 150 γρ φέτα
- 1 φύλλο σφολιάτας 30χ40
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και τα παντζάρια. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30-35 λεπτά ανακατεύοντας μια φορά. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο και 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα για 10-12 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και συνεχίζουμε με το σοτάρισμα των μανιταριών στο ίδιο τηγάνι για 2-3 λεπτά. Τα μεταφέρουμε κι αυτά μαζί με τα κρεμμύδια.
- Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε το σπανάκι και το ζεματάμε με βραστό νερό. Στραγγίζουμε καλά και κόβουμε σε λεπτά κομμάτια και το τοποθετούμε στο μπολ μαζί με τα άλλα υλικά.
- Μεταφέρουμε τις πατάτες και τα παντζάρια στο ίδιο μπολ ανάδευσης, προσθέτουμε το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού, τη φέτα (τριμμένη σε χοντρά κομμάτια) και τα αυγά χτυπημένα κρατώντας μια ποσότητα για το τύλιγμα του ρολού.
- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος, τη σφολιάτα και μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου αφήνοντας ένα μικρό κενό στις στενές άκρες του φύλλου.
- Αλείφουμε το κενό του φύλλου με αυγό και γυρίζουμε πρώτα το ένα μέρος του φύλλου και στη συνέχεια το άλλο φροντίζοντας να κλείσει καλά, κλείνουμε και τα πλαϊνά κομμάτια. τοποθετούμε το ρολό με τη ραφή να ακουμπά στο ταψί. Αλείφουμε όλα το ρολό με αυγό και χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 -35 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά κόβουμε και σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο.
- Μπορεί να συνοδεύσει ψητά κρέατα ή να αποτελέσει ένα κύριο γεύμα μαζί με βραστά λαχανικά.
Σημειώσεις
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να έχω φωτογραφίες για τη συναρμολόγηση, μόνη μου δεν τα καταφέρνω όλα μαζί.
Οι ποσότητες απαιτούν ένα μεγάλο φύλλο σφολιάτας.