Πριν πολλές μέρες ήθελα να φτιάξω αυτό το φαγητό. Την πρώτη φορά έφαγα τα σταφύλια, τη δεύτερη μια άλλη αναποδιά ε την τρίτη το πέτυχα, αν και πάλι μέσα στις αναποδιές ήμουν.
Αν σας αρέσει ο συνδυασμός φρούτων με φαγητά δοκιμάστε κι εσείς όσο ακόμη υπάρχουν τα σταφύλια.
Κοτόπουλο με σταφύλια και καρύδια
Συστατικά
Για το κοτόπουλο
- 1 στήθος κοτόπουλου ανοιγμένο στη μέση
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 25-30 ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσι
- 50 ml κρασί λευκό
- καρύδια χοντροκομμένα
Σάλτσα μουστάρδας (προαιρετική)
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο εστραγκόν
Οδηγίες
- Ανοίγουμε το φιλέτο στη μέση και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μικρό πυρέξ ή ταψί στρώνουμε τα μισά κρεμμύδια και τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τις ρώγες σταφυλιού. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και μοιράζουμε τα καρύδια σε όλη την επιφάνεια.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς να σκεπάσουμε το πυρέξ για άλλα 20-25 λεπτά. Φροντίζουμε να έχει μείνει με λίγη μόνο σάλτσα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε πιάτο. Αν θέλουμε φτιάχνουμετη σάλτσα μουστάρδας για επιπλέον συνοδευτικό.
Σημειώσεις
Το συνοδεύουμε με ένα πουρέ πατάτας ή ένα ρύζι ατμού. Εγώ το έφαγα με μια σαλάτα ως συνοδευτικό και ήπια ένα ποτήρι κρασί από το ίδιο που είχα προσθέσει στο μαγείρεμα.
Δεν είχα λευκό κρασί, έβαλα ένα ροζέ, με αποτέλεσμα να πάρω ένα πιο σκούρο χρώμα στο τελικό πιάτο.
Μπορούμε να βάλουμε και λευκά σταφύλια αρκεί να είναι χωρίς κουκούτσια.
Αντί για στήθος κοτόπουλου μπορούμε να βάλουμε μπούτια.