Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ διαβαίνοντας τους πάγκους της λαϊκής αγοράς μου έρχονται ιδέες για το τι θα μπορούσα να μαγειρέψω την επομένη.
Έτσι το Σάββατο σκεπτόμενη το γεύμα της Κυριακής και το τι κρέας να αγοράσω μου ήρθε η έμπνευση από ένα πάγκο με ολόφρεσκα πράσα. Συνήθως υπάρχει συνδυασμός με σέλινο αλλά εγώ έμεινα μόνο στα πράσα.
Αγόρασα και ένα τρυφερό κομμάτι χοιρινού από το χασάπη μου και το Κυριακάτικο μου γεύμα ήταν αυτό που θα σας παρουσιάσω.
Χοιρινό με πράσα
Συστατικά
- 500 γρ χοιρινό από μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο για τα πράσα
- 50 ml κρασί λευκό
- 500 γρ πράσα μεγάλα το άσπρο μέρος (βάρος καθαρισμένων)
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ κρέμα γάλακτος
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα, κρατάμε το άσπρο μέρος μόνο. Τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου 3 εκατοστών.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε σοτάροντας το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάζει καλά το κρέας και βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Φροντίζουμε να μείνει αρκετή σάλτσα, αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό και πάλι.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα πράσα. Τα προσθέτουμε στο κρέας και νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι.
- Βράζουμε για 15- 20 λεπτά να μαλακώσουν τα πράσα αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί.
Σημειώσεις
Αντί της κρέμας γάλακτος μπορούμε να κάνουμε ένα αυγολέμονο.
Για χοιρινό πρασοσέλινο μπορείτε να δείτε εδώ παλιότερη συνταγή της Λίνας.