share

Ψωμάκια με γλυκοπατάτες και φέτα

από
Ψωμάκια με γλυκοπατάτες και φέτα

Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και  Παγκόσμια Ημέρα Άρτου.

Κάθε χρόνο προσπαθώ να δημιουργήσω κάτι ιδιαίτερο για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Φέτος, έφτιαξα αυτά τα ψωμάκια, δυο από αυτά τα πρόσφερα σε φίλη και άρεσαν πολύ.

Δοκιμάστε τα είναι πολύ εύκολο να γίνουν και πολύ πιο εύκολο να καταναλωθούν!!

Και  ας ευχηθούμε να μη λείψει η τροφή από κανένα άνθρωπο στη γη.

Ψωμάκια με γλυκοπατάτες και φέτα

6 ψωμάκια

Συστατικά
  

  • 200 γρ αλεύρι δυνατό
  • 75 γρ αλεύρι σκληρό
  • 6 γρ μαγιά ξηρή
  • 100 γρ γλυκοπατάτα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 130 ml νερό θερμοκρασία 28-30 βαθμούς
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ κολοκυθόσπορους και λίγους για την επιφάνεια.
  • 50 γρ τυρί φέτα τριμμένη
  • 1 κρόκο αυγού

Οδηγίες
 

  • Σε κάδο του μίξερ (ή σε μπολ ανάδευσης) κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξίδι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε με τη μαγιά και τις γλυκοπατάτες και το νερό. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 1-2 λεπτά και αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. (αν δεν έχουμε μίξερ κατάλληλο για ζύμωμα ζυμώνουμε με το χέρι. Ο χρόνος ζυμώματος θα είναι μεγαλύτερος)
  • Μετά από την πάροδο των 30 λεπτών προσθέτουμε τη φέτα και τους κολοκυθόσπορους και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε μια έχω μιάμιση ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Μεταφέρουμε τη διογκωμένη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας ελαφρά αλευρωμένη και μοιράζουμε σε έξι ίσα κομμάτια.
  • Πλάθουμε τα κομμάτια σε ομοιόμορφες μπάλες και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με ελαφρώς λαδωμένο χαρτί ψησίματος, αφήνοντας κενό ανάμεσα τους
  • Αφήνουμε τα ψωμιά σε ζεστό μέρος (μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς) για μια ώρα περίπου να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Αλείφουμε τα ψωμάκια με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με κολοκυθόσπορους.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
  • Μπορούμε να τα απολαύσουμε με το πρωινό μας ή να φτιάξουμε σάντουιτς με αυτά ή και να συνοδεύσουμε το γεύμα μας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode