Τι κάνεις όταν χρειάζεσαι μπισκότα με τζίτζερ, αλλά κανένα Σούπερ Μάρκετ της γειτονιάς δεν έχει.
Πολύ απλό φτιάχνεις μόνος σου.
Μια τάρτα που θα φτιάξω αύριο απαιτεί μπισκότα τζίτζερ, σιγά θα μου πείτε βάλε κάποια άλλα αν δε βρίσκεις. Μα υπάρχει λύση, ζήτησα τη συνταγή από την κόρη μου, για αυτά που έφτιαξε πριν λίγες μέρες παρέα με την εγγονή μου και έτοιμα.
Το μυστικό είναι στο ψήσιμο, λίγο πιο πολύ αν τα ψήσεις θα γίνουν πολύ σκληρά.
Επίσης, δεν είχα golden syrop και έβαλα πετιμέζι.
Μπισκότα με τζίτζερ
Συστατικά
- 175 γρ καστανή ζάχαρη
- 85 ml πετιμέζι
- 100 γρ βούτυρο
- 350 γρ αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. σούπας τζίτζερ σε σκόνη
- 1 αυγό
Οδηγίες
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο τη ζάχαρη και το πετιμέζι. Τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει λίγο (περίπου πέντε λεπτά ).
- Σε ένα μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα και το τζίτζερ. Ανακατεύουμε με το σύρμα κουζίνας.
- Προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα στο μπολ και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά σκεπάζουμε με σελοφάν και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Εγώ το άφησα μια ώρα. Το μείγμα θα είναι μαλακό αλλά θα σφίξει στην πορεία.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε να επανέλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Σε επιφάνεια εργασίας απλώνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια χοντρού πλάστη σε πάχος περίπου ενός κέρματος.
- Με κουπ πατ ή με ένα ποτήρι κόβουμε μπισκότα. και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με χαρτί ψησίματος, κρατώντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με χαρτί ψησίματος, κρατώντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 9 λεπτά μόνο. Θα είναι μαλακά όταν θα τα βγάλουμε αλλά σφίγγουν όταν κρυώσουν.
- Μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα αμέσως να κρυώσουν.
- Αποθηκεύουμε αφού κρυώσουν καλά σε μεταλλικό κουτί μπισκότων ή σε άλλο δοχείο που να κλείνει καλά.
Σημειώσεις
Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε τα εορταστικά Gingerbread people και να τα διακοσμήσουμε με γλάσο ή σοκολάτα.
Αν δεν σας αρέσει η έντονη παρουσία του τζίτζερ ελαττώστε την ποσότητα του τζίτζερ.
Υπέροχα!!! Αλλά τι κάνουμε με τη δυσανεξία στο αλεύρι? Με τι άλλο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε?
Αν και δεν τα έχω δοκιμάσει, θα σας πρότεινα ένα αλεύρι χωρίς γλουτένη κατάλληλο για ζαχαροπλαστική, αν αυτό είναι το πρόβλημα σας.