share

Κοτόπουλο ψητό πάνω σε σπιτικές πίτες

από
Κοτόπουλο ψητό πάνω σε σπιτικές πίτες

Της Τσικνοπέμπτης.

Πίτες είχαμε φτιάξει με τον γιο μου το καλοκαίρι στο Λονδίνο με προζύμι που είχε περισσέψει από το ανάπιασμα, μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.

Πριν λίγες μέρες όμως για το μοναχικό μου γεύμα της Τσικνοπέμπτης και για το πιο εύκολο της διαδικασίας έφτιαξα αυτές εδώ τις πίτες και συνόδευσα ένα ιδιαίτερα μαριναρισμένο κοτόπουλο.

Η διαδικασία και για τα δύο είναι πολύ απλή και το αποτέλεσμα πολύ καλό.

Δοκιμάστε το.

Κοτόπουλο ψητό πάνω σε σπιτικές πίτες

Συστατικά
  

Για 2 πίτες

  • 125 γρ αλεύρι δυνατό
  • 1,8 γρ μαγιά ξηρή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 90 ml νερό χλιαρό

Για το κοτόπουλο

  • 1 μπούτι κοτόπουλου κομμένο στη μέση
  • 1 κουτ. σούπας σιρόπι ροδιού
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • κρεμμύδι σε ροδέλες προαιρετικό
  • ντομάτα ή αγγούρι σε κυβάκια
  • φύλλα δυόσμου και μάραθου ψιλοκομμένα
  • σπόρια ροδιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι βαλσαμικό
  • αλάτι
  • γιαούρτι στραγγιστό με ψιλοκομμένο μάραθο και δυόσμο

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε με το μαρινάρισμα του κοτόπουλου. Το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπολ και προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάτας, ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε με σελοφάν και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Μια ώρα πριν ψήσουμε το κοτόπουλο ετοιμάζουμε τη ζύμη για τις πίτες. Σε μικρό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και συνεχίζουμε σχηματίζοντας μια μπάλα ζύμης. Μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
  • Για να ψήσουμε το κοτόπουλο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Μεταφέρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και περιχύνουμε με τη μαρινάτα.
  • Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30-40 λεπτά γυρίζοντας δυο τρεις φορές τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Όσο ψήνεται το κοτόπουλο μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και την ανοίγουμε σε πίτες με διάμετρο 20-22 εκατοστά.
  • Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην εστία στη μέγιστη ένδειξη και μόλις ζεσταθεί χαμηλώνουμε σε μέτρια, Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια του τηγανιού και τοποθετούμε τη μια πίτα.
  • Μετά από δύο λεπτά γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για άλλα δυο λεπτά. Μεταφέρουμε σε πιάτο και συνεχίζουμε με την άλλη πίτα.
  • Ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σε λίγο στραγγιστό γιαούρτι ψιλοκομμένο μάραθο και δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
  • Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο το μεταφέρουμε πάνω στις πίτες γαρνίροντας με τα συνοδευτικά.
  • Συνοδεύουμε με το ντιπ γιαουρτιού και ένα καλό κρασί.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode