share

Κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι

από
Κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι

Μια πρόταση σε περιοδικό που παρακολουθώ on line,  συν τρία κολοκυθάκια που περίσσεψαν από το σημερινό μου γεύμα ήταν η αφορμή για αυτό το κέικ.

Η αλήθεια είναι, ότι πιο πολύ ήθελα κάτι να κάνω, να γεμίσω το απόγευμα μου πειραματιζόμενη.

Ευτυχώς, η επιλογή άξιζε και τώρα έχω ένα συνοδευτικό για το βραδινό μου ή το απογευματινό μου.

Είναι πολύ εύκολο να γίνει, δοκιμάστε το.

Κέικ με κολοκυθάκια και λεμόνι

Συστατικά
  

  • 150 γρ βούτυρο μαλακό και λίγο για τη φόρμα
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 125 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 75 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 200 γρ κολοκυθάκια τριμμένα
  • 1 μεγάλο λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • ζαχαρη άχνη

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Αφήνουμε για λίγο σε σουρωτήρι.
  • Τρίβουμε σε πολυμηχάνημα τα αμύγδαλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μπολ με τα αμύγδαλα. Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το προσθέτουμε στα κολοκυθάκια.
  • Σε κάδο του μίξερ (ή μπολ ανάδευσης ανάλογα με τι μίξερ διαθέτουμε) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για πέντε λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού - αμυγδάλων. Μόλις ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τα κολοκυθάκια με το ξύσμα λεμονιού και ενσωματώνουμε στο μείγμα με μια σπάτουλα.
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα (περιεκτικότητας ενός λίτρου) και τη στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά. Ελέγχουμε να βγαίνει μια λάμα στεγνή.
  • Αναμειγνύουμε το χυμό λεμονιού με ζάχαρη άχνη φτιάχνοντας ένα αραιό γλάσο. Περιχύνουμε με αυτό το κέικ όσο είναι ακόμη ζεστό και αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
  • Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικό).

Σημειώσεις

Αυτό το κέικ είναι αρκετά μαλακό και είναι καλύτερο όταν κρυώσει καλά.
Διατηρείται για αρκετές μέρες αν φυλαχτεί σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode