Πάλι ένα chutney έφτιαξα μιας και στην αυλή της κόρης οι ντοματιές είχαν πολλά πράσινα ντοματίνια τα οποία πλέον δε θα ωρίμαζαν, ο καιρός δε βοηθάει.
Έψαξα, ρώτησα φίλους τι θα μπορούσα να φτιάξω. Η μια πρόταση ήταν για τουρσί, όμως δεν είναι μέσα στις προτιμήσεις αυτών που θα το καταναλώσουν.
Έτσι επικράτησε η άλλη ιδέα για chutney και αυτό έγινε με οδηγό τη συνταγή του φίλου μου chef Θοδωρή, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνταγής του.
Έκανα μικρές τροποποιήσεις ανάλογα με τα υλικά που είχα και σας δίνω τη συνταγή, ίσως ακόμη βρείτε στις αγορές πράσινες ντομάτες.
Chutney με πράσινες ντομάτες
3 βαζάκια των 210 ml
Συστατικά
- 500 γρ ντοματίνια πράσινα ή πράσινες ντομάτες
- 1/2 κόκκινη πιπεριά
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 100 γρ ζάχαρη
- 80 ml μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1/2 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
Οδηγίες
- Πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση. Αν βάλουμε ντομάτες θα τις κόψουμε σε μικρούς κύβους. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε την πιπεριά σε μικρά μπαστουνάκια.
- Τα βάζουμε όλα σε μικρή κατσαρόλα μαζί με το αλάτι και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά ανακατεύοντας περιοδικά. Πολτοποιούμε ελαφρά με κουτάλα του πουρέ ή ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το μπούκοβο και βράζουμε σε χαμηλή ένταση για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα πηχτό.
- Προσθέτουμε το σιναπόσπορο ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά.
- Αποθηκεύουμε σε δροσερό ντουλάπι ή και σε ψυγείο και καταναλώνουμε μετά από δέκα τουλάχιστον ημέρες.
- Ταιριάζει πολύ με ψητά κρέατα, τυριά και κυνήγια.