Το coleslaw είναι μια σαλάτα που αποτελείται από ψιλοκομμένο λάχανο καρότο και κρεμμύδι περιχυμένη με μια σάλτσα μαγιονέζας γιαουρτιού και μουστάρδας. Βέβαια, μπορεί να προσθέσει κάποιος και άλλα συστατικά όπως σχινόπρασο ή κόλιαντρο και μπαχαρικά καυτερά ή όχι.
Κατά τη “Βικιπαίδεια” ο όρος «coleslaw» προήλθε τον 20ό αιώνα ως μερική μετάφραση του ολλανδικού koolsla, βραχυγραφία για το koolsalade, που σημαίνει «λαχανοσαλάτα.
Θα μπορούσαμε να τη συγκρίνουμε με τη δική μας πολίτικη σαλάτα.
Μπορεί να συνοδεύσει ψητό κρέας burgers, σάντουιτς ή να καταναλωθεί ως σαλάτα.
Πριν λίγες μέρες το δοκίμασα από έτοιμη συσκευασία αλλά και ως συνοδευτικό πιάτου σε delivery.
Μου μπήκε η ιδέα να το φτιάξω μόνη μου και επειδή όταν μπαίνουν ιδέες πρέπει να υλοποιούνται, το έφτιαξα με υλικά που υπήρχαν στο σπίτι και προσαρμογή από το bbcgoodfood.
Coleslaw
Συστατικά
- 2 δοσομετρικές κούπες λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 δοσομετρική κούπα καρότο τριμμένο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1-2 κουτ. σούπας σχινόπρασο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 40 γρ μαγιονέζα
- 40 γρ ξινή κρέμα ή γιαούρτι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 2 κουτ. σούπας λευκό ξύδι
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε το λάχανο και το ψιλοκόβουμε, προτιμότερο με μαντολίνο. Καθαρίζουμε το καρότο και το τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το σχινόπρασο. Βάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και αλατίζουμε.
- Σε ένα μικρό βάζο, βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα στα λαχανικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε. Μπορεί να μείνει 2-3 μέρες στο ψυγείο.