Τάρτα με αγκινάρες, ανθότυρο και μπλε τυρί

από
Τάρτα με αγκινάρες ανθότυρο και μπλέ τυρί

Τις τάρτες τις αγαπώ πολύ και γιαυτό φροντίζω να φτιάχνω συχνά.

Αυτή τη φορά θέλησα να φτιάξω μια με αγκινάρες, ναι ξέρω δεν είναι ακόμη η καταλληλότερη εποχή για αγκινάρες, αλλά εγώ τις ζήλεψα βλέποντας τες σε ένα πάγκο της λαϊκής.

Έχω φτιάξει παλιότερα αυτή την τάρτα με αγκινάρες και πανέτα, αλλά τώρα ήθελα να φτιάξω κάποια διαφορετική χρησιμοποιώντας και το ανθότυρο που είχα αγοράσει πριν λίγες μέρες που βρέθηκα στο κέντρο.

Θυμήθηκα και τη ζύμη που φτιάχνω με ανθότυρο και μου αρέσει, είναι πολύ εύκολη και ιδιαίτερη και δεν χρειάζεται προψήσιμο.

Όσο για την προσθήκη του μπλε τυριού, έγινε να δώσει μια επιπλέον νοστιμιά στο σύνολο. Ήθελα να βρω ένα Ελληνικό μπλε τυρί από τη Μακεδονία, που έχω μάθει ότι υπάρχει αλλά όταν πήγα εγώ για ψώνια είχε διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος του κέντρου και δεν ήταν δυνατόν να το βρω.

Δοκιμάστε αυτή την τάρτα, τώρα ή σε λίγο που θα υπάρχουν περισσότερες αγκινάρες.

Τάρτα με αγκινάρες, ανθότυρο και μπλε τυρί

Εξοπλισμός

  • 1 ταρτιέρα 10×32 εκατοστά ή μια στρογγυλή με 22 εκ διάμετρο

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 100 γρ ανθότυρο
  • 1 αυγό
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 2 αγκινάρες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 100 γρ ανθότυρο
  • 35 γρ μπλε τυρί
  • 2 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 αυγό
  • χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά και να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν κι αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε ροδέλες.
  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι με πολύ λίγο νερό και αλάτι. Μόλις βράσει και απορροφήσει το νερό προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τις αγκινάρες συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Σβήνουμε με λίγο χυμό λεμονιού και αφήνουμε να μείνουν χωρίς υγρά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ανθότυρο με το μπλε τυρί και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το αυγό το γάλα και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

  • Στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος στην ταρτιέρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε ομοιόμορφα στην ταρτιέρα με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια μικρού πλάστη.
  • Μοιράζουμε μικρό μέρος της γέμισης των τυριών σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  • Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τα κρεμμύδια πάνω από τη ζύμη ομοιόμορφα και σκορπάμε τα κουκουνάρια από πάνω.
  • Μοιράζουμε την υπόλοιπη γέμιση τυριών έτσι που να καλυθφεί όλη η επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και ξεφορμάρουμε.
    Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Για το πως καθαρίζουμε τις αγκινάρες μπορείτε να δείτε  εδώ
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode