Τα παραπούλια βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στους πάγκους των αγορών.
Για όσους δεν τα γνωρίζουν είναι τα βλαστάρια που φυτρώνουν στον κορμό αφού κοπεί το λάχανο ή τα πολύ μικρά λάχανα τα οποία δεν θα δέσουν σε ώριμο λάχανο. Διαβάζω ότι στην Κρήτη αυτά τα βλαστάρια τα ονομάζουν τσιμούλια και παραπούλια λένε τα μικρά λάχανα.
Στους πάγκους των αγορών συνήθως συνυπάρχουν τα μικρά βλαστάρια μαζί με μικρά κεφάλια αφράτων λάχανων.
Όλα τα έχω κάνει βραστά σε σαλάτα, κάποια φορά τα βλαστάρια τα έχω προσθέσει σε ζυμαρικά, και μια άλλη φορά τα έχω προσθέσει σε πίτα.
Ενώ αυτά τα μικρά αφράτα λάχανα τα έχω κάνει γεμιστά, τα έχω προσθέσει σε λουκάνικα σε κοτόπουλο και τα έχω κάνει ψητά με μήλα.
Όλες τις συνταγές μπορείτε να τις βρείτε εδώ.
Προχτές ένα μικρό που είχα αγοράσει το έψησα στο BBQ, όταν άναψα για την μπριζόλα μου και σκέφτηκα να το σερβίρω με μια σάλτσα ταχινιού μιας και η προηγούμενη εμπειρία με αυτή τη σάλτσα σε λάχανο μου άρεσε πολύ.
Παραπούλια ψητά με σάλτσα ταχινιού
Εξοπλισμός
- BBQ ή σχαροτήγανο
Συστατικά
Για το λάχανο
- 1 παραπούλι μεγάλο ή ένα λαχανο αφράτο μικρό
- αλάτι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 4 κουτ. γλυκού ταχίνι
- 1 λεμόνι το χυμό του
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1/2 κουτ. γλυκού κίμινο
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 ml νερό ζεστό
Για το σερβίρισμα
- 1-2 πιπεριές καυτερές από βάζο
- φύλλα δυόσμου
Οδηγίες
- Διαλέγουμε ένα μικρό αλλά αφράτο παραπούλι, αν δεν βρούμε αγοράζουμε ένα μικρό αφράτο λάχανο.Καθαρίζουμε τα πρώρα εξωτερικά φύλλα και το κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.
- Το αλατίζουμε και το ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
- Το ψήνουμε σε BBQ ή σε σχαροτήγανο γυρίζοντας από και όλες τις πλευρές, αφήνοντας 4περίπου λεπτά από κάθε πλευρά.
- Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα βάζο βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακινούμε καλά.
- Μεταφέρουμε τα ψημένα κομμάτια από το παραπούλι σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. κόβουμε ψιλά κομμάτια τις πιπεριές και τα σκορπάμε πάνω από τα κομμάτια μαζί με τα φύλλα δυόσμου.
- Εγώ συνόδευσα την μπριτζόλα μου και την επόμενη μέρα με μια φασολάδα.