Τσουρέκι μακράς ωρίμανσης

από
Τσουρέκι (3)

Τσουρέκια στη σελίδα υπάρχουν και άλλα από παλιά, όπως και λαμπροκουλούρες.

Έχω πολλά χρόνια να φτιάξω, αλλά φέτος χάριν των παιδιών είπα να φτιάξω έτσι για το καλό.

Κάπου πήρε το μάτι μου τη μακρά επώαση στο ψυγείο, όπως φτιάχνω το ψωμί και είπα αυτό θα κάνω.

Ακόμη δεν το έχουμε δοκιμάσει για να μιλήσω για τη γεύση αλλά εκείνο που με ενθουσίασε ήταν η ευκολία του πλασίματος της ζύμης όταν βγήκε από το ψυγείο.

Θα επανέλθω και για τη γεύση.

Καλή Ανάσταση!!

Τσουρέκι μακράς ωρίμανσης

Συστατικά
  

  • 500 γρ αλεύρι δυνατό κατάλληλο για τσουρέκια
  • 200 ml γάλα σε θερμοκρασία 30 βαθμών
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου και μαχλέπι καλά κοπανισμένα
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 100 γρ βούτυρο σε κύβους σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
  • αμύγδαλα φιλέ, μαύρο σουσάμι προαιρετικά
  • σοκολατένια αυγά για τη διακόσμηση

Οδηγίες
 

  • Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλη λεκάνη (ανάλογα με το μίξερ μας) κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα το ξύσμα και τα αυγά.
  • Χτυπάμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μεγάλο μπολ ανάδευσης. Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 περίπου ώρες.
  • Ζυμώνουμε με το χέρι μας διπλώνοντας για δύο λεπτά. Σκεπάζουμε με σελοφάν και τοποθετούμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη και δημιουργούμε λεπτά κορδόνια περίπου 70 εκατοστών. Πλέκουμε μια κοτσίδα με τα κορδόνια.
  • Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε σε αυτό την κοτσίδα δημιουργώντας ένα στεφάνι.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει δύο ώρες περίπου. Κτυπάμε τον κρόκο του αυγού με μια τσιμπιά αλάτι και πολύ λίγο νερό.
  • Με προσεκτικές κινήσεις αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και λίγο μαύρο σουσάμι, (προαιρετικό)
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 λεπτά. Στο μέσο του χρόνου σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα για αν μην πάρει πολύ έντονο χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο πάνω σε σχάρα και όταν κρυώσει μεταφέρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με τα σοκολατένια αυγά.
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν για να κρατηθεί μαλακό.

Σημειώσεις

Ανάλογα την ποιότητα του αλευριού και το πόσο μεγάλα είναι τα αυγά, πιθανόν να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα του γάλακτος. Καλό είναι να κρατήσετε λίγο και να δείτε στην πορεία αν θα χρειαστεί. 
Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή έτσι και αλλιώς, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι.  
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • virginia.bechar@gmail.com
    • 13 Απριλίου 2023
    Απάντηση

    Ευχαριστώ η συνταγή πάρα πολύ καλή και εύκολη, καλό Πάσχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode