Το κοτόπουλο katsu curry το έχω δοκιμάσει όταν ήμουν στην Αγγλία στα παιδιά μου παλιότερα. Μου το θύμησε ο γιος μου ένα βράδυ που τον ρώτησα τι θα φάει και μου έστειλε φωτογραφία του πιάτου του μαζί με την συνταγή που εκείνος το φτιάχνει.
Και να που υπήρχε στην κατάψυξη μισό στήθος κοτόπουλου που περίμενε να γίνει κάτι.
Αφού βρήκα και τα υπόλοιπα υλικά (το γάλα καρύδας βασικά) το έφτιαξα κι εγώ.
Το πιάτο παίρνει το όνομα, από όσα διάβασα από λέξη katsu, που σημαίνει παναρισμένο κοτόπουλο ή χοιρινό ή για τους χορτοφάγους τόφου, ή και κάποια λαχανικά και τη σάλτσα curry που τα συνοδεύει.
Είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ιαπωνίας.
Η σάλτσα υπάρχει έτοιμη στο εμπόριο στα καταστήματα με Ασιατικά προϊόντα, εγώ επέλεξα να τη φτιάξω μόνη μου βασισμένη στις οδηγίες του γιού μου.
Κοτόπουλο katsu curry
Συστατικά
Για τη σάλτσα
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1 καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 κουτ. γλυκού πάστα τζίτζερ ή τριμμενο από φρέσκο
- 1/2 κουτ. γλυκού curry
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 200 ml γάλα καρύδας
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 50 ml νερό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το κοτόπουλο
- 250 γρ φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε ισομεγέθη κομμάτια
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 50 ml νερό
- 1/2 κοτ. γλυκού curry
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φρυγανιά χοντροτριμμένη
- φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- μπασμάτι ατμού
- φέτες αγγουριού
- φύλλα δυόσμου
- φέτες λεμονιού
Οδηγίες
Για τη σάλτσα
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να αρχίσει το κρεμμύδι να διαυγάζει. Προσοχή να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίτζερ και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το γάλα καρύδας, το μέλι και το νερό και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 20-25 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την εστία και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Η σάλτσα δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτή, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Τη διατηρούμε ζεστή.
Για το κοτόπουλο
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το νερό και διαλύουμε το κορν φλάουερ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κάρυ και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνια βάζουμε το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε ίσα να καλύπτεται καλά ο πάτος του τηγανιού.
- Με μια λαβίδα παίρνουμε κομμάτια κοτόπουλου, τα πανάρουμε στη φρυγανιά και τα τοποθετούμε στο τηγάνι αφού το λάδι μας έχει ζεσταθεί.
- Τηγανίζουμε, όχι σε πολύ δυνατή ένταση γυρίζοντας από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κοτόπουλου για 5-6 λεπτά ανάλογα και με το μέγεθος. Μεταφέρουμε σε πιάτο.
Για το σερβίρισμα
- Έχουμε ετοιμάσει το ρύζι.
- Βάζουμε με φόρμα ένα μέρος του ρυζιού στο πιάτο και δίπλα τα κομμάτια κοτόπουλου το αγγούρι και τις φέτες λεμονιού. Περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα και διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου.
- Ένας άλλος τρόπος σερβιρίσματος είναι να απλώσουμε σε όλο το πιάτο το ρύζι και να βάλουμε από πάνω τα κομμάτια κοτόπουλου, τις φέτες λεμονιού και να περιχύσουμε με την ζεστή σάλτσα.