share

Τάρτα βερίκοκου πάνω σε φύλλο κρούστας χωρίς ζάχαρη

από
Τάρτα βερίκοκου πάνω σε φύλλο κρούστας χωρίς ζάχαρη

Φέτος είπα να δοκιμάσω όσες πιο πολλές μπορέσω ποικιλίες βερίκοκου.

Κυκλοφορούν τριάντα πέντε μου είπε ένας παραγωγός στη λαϊκή, αλλά ούτε και εμείς δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους. Γιαυτό και αν προσέξετε στους πάγκους ίδια σε όψη έχουν άλλο όνομα.

Οι πολλές ποικιλίες εξυπηρετούν διαφορετική ωρίμανση, έτσι ώστε να παρατείνεται ο χρόνος τους στους πάγκους και τις αγορές.

Σημασία έχει ότι όλα δεν ταιριάζουν σε όλα τα χώματα – κλίματα – περιοχές. Γιαυτό και η νοστιμιά τους ποικίλει πέρα του ότι συλλέγονται πολύ άγουρα.

Με αυτές τις ανησυχίες έχω δοκιμάσει περίπου 6-8 ποικιλίες άλλες εκεί στους πάγκους και άλλες αγοράζοντας.

Τα πρώτα που αγόρασα μετά από παραμονή στον πάγκο της κουζίνας για 3-4 μέρες κατέληξαν μαζί με λίγα μούσμουλα και ένα τριμμένο μήλο να γίνουν μια πολύ ωραία μαρμελάδα.

Τα επόμενα σκέφτηκα να τα χρησιμοποιήσω σε κάποιο γλυκό.

Και επειδή οι καιρικές συνθήκες μου έχουν ανατρέψει αρκετά σχέδια, ξεφυλλίζοντας περιοδικά που κατά καιρούς μου φέρνουν – στέλνουν τα παιδιά έπεσα σε αυτή την πρόταση από περιοδικό του 2018.

Και χτες που και πάλι η βροχή μου ανέτρεψε τα σχέδια έφτιαξα αυτή την τάρτα.

Δεν έχει ζάχαρη και μπορεί να φτιαχτεί και με φύλλο ή σφολιάτα χωρίς γλουτένη για όσους το επιθυμούν.

Τάρτα με βερίκοκα πάνω σε φύλλο κρούστας χωρίς ζάχαρη

Συστατικά
  

  • 10 βερίκοκα κομμένα στη μέση
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 300 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • αμύγδαλα φιλέ

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα βερίκοκα και τα κόβουμε στη μέση. Τα αραδιάζουμε σε ένα μικρό ταψί με το κομμένο μέρος προς τα επάνω. Τα περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και μια κουταλιά μέλι. Μοιράζουμε το μισό ξύσμα πορτοκαλιού στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε τα βερίκοκα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε ένα ταψί με διάμετρο 20 εκατοστά στρώνουμε τα φύλλα κρούστας αλείφοντας τα με ελαιόλαδο. Τα δύο πρώτα να εξέχουν του ταψιού, θα τα γυρίσουμε ελαφρά προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα μικρό κόθρο.
  • Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο όπως τα βερίκοκα για 25 λεπτά.
    Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Όταν η βάση έχει κρυώσει τη μεταφέρουμε σε πιατέλα και απλώνουμε το γιαούρτι και μια κουταλιά μέλι. Από πάνω απλώνουμε τα ψημένα βερίκοκα μαζί τους χυμούς τους, Περιχύνουμε με μια κουταλιά μέλι, μοιράζουμε το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα φιλέ.

Σημειώσεις

Άνοιξα δικό μου φύλλο, πιθανόν να ήθελε περισσότερο ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.
Θα μπορούσα να τα αλείψω και με βούτυρο.
Μπορεί να γίνει και με φύλλο σφολιάτας  ακόμη και αυτό χωρίς γλουτένη για όσους το επιθυμούν.
Επιλέξτε ένα μέλι πορτοκαλιάς ή ένα ανθέων.
Επειδή έχει το γιαούρτι αν δεν καταναλωθεί άμεσα πρέπει να μπει στο ψυγείο.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode