share

Τάρτα με νεκταρίνια και αμύγδαλα

από
Τάρτα με νεκταρίνια και αμύγδαλα

Σήμερα το πιο μεγάλο κορίτσι και το πιο μικρό έχουν γενέθλια και όπως πάντα εγώ φτιάχνω γλυκό.

Να σας πω την αλήθεια τρεις μέρες τώρα αμφιταλαντεύθηκα στο τι να φτιάξω, ήμουν μεταξύ αυτής της τάρτας και γαλακτομπούρεκου.

Ναι γαλακτομπούρεκο γιατί θέλω να πετύχω μια γεύση που έχω στο μυαλό μου και τα προτεινόμενα και δοκιμασμένα απέχουν πολύ. Θα το φτιάξω όμως όταν θα είμαστε περισσότεροι στο σπίτι.

Η τάρτα έγινε με έμπνευσή από κάποια παλιότερη με ροδάκινα και φουντούκια, αλλά αντί της ζύμης έβαλα ένα φύλλο σφολιάτας.

Δείτε επιλογές στις παρατηρήσεις της συνταγής.

Τάρτα με νεκταρίνια και αμύγδαλα

Εξοπλισμός

  • ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο 10 x 32 εκατ

Συστατικά
  

  • 100 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ βούτυρο και λίγο για την επάλειψη της ταρτιέρας
  • 1 αυγό
  • 50 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 νεκταρίνια μεσαίου μεγέθους
  • 1/2 λεμόνι το χυμό του
  • 1 φύλλο σφολιάτας

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε μια ταρτιέρα μακρόστενη και αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
    Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας να καλύπτει και τα τοιχώματα της φόρμας.
    Τρίβουμε τα αμύγδαλα με επεξεργαστή τροφίμων.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο με τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός. χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολάκια και πριν το προσθέσουμε στο μείγμα με ένα πινέλο αλείφουμε ελαφρά τη ζύμη σφολιάτας.
    Προσθέτουμε το υπόλοιπο αυγό στο μείγμα και χτυπάμε για ένα λεπτό.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα τα αμύγδαλα το αλεύρι το μισό καρδάμωμο και ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην ταρτιέρα.
  • Κόβουμε τα νεκταρίνια σε λεπτές φέτες, τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και και τα στρώνουμε πάνω από το μείγμα στην ταρτιέρα.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο καρδάμωμο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν ξεφορμάρουμε.
  • Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

Η τάρτα μπορεί να συναρμολογηθεί πάνω σε χαρτί ψησίματος, αφού πρώτα θα έχουμε κόψει τη ζύμη σε ένα κύκλο με διάμετρο 23 εκατοστών. Θα αφήσουμε λίγο κενό στην περιφέρεια και αφού στρώσουμε τα υλικά θα το γυρίσουμε προς τα μέσα. θα μεταφέρουμε πάνω σε λαμαρίνα για το ψήσιμο.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο σφολιάτας χωρίς γλουτένη και αλεύρι χωρίς γλουτένη για όσους έχουν την ανάγκη αυτή.
Αν δεν σας αρέσει το άρωμα του καρδάμωμου μπορείτε να βάλετε στη ζύμη άρωμα βανίλιας.
Επέλεξα τα νεκταρίνια μιας και τώρα είναι στην εποχή τους και βρήκα κάποια πολύ αρωματικά.
Έχω φτιάξει παλιότερα με ροδάκινα και φουντούκια  άλλη τάρτα που από εκείνη  βγήκε η ιδέα της σημερινής. 
Σε άλλη εποχή μπορούν να μπουν αχλάδια.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode