Τάρτα με αχλάδια και μπαχαρικά

από
Τάρτα με αχλάδια και μπαχαρικά

Σήμερα το μικρότερο μέλος της οικογένειας γίνεται ενός χρόνου και η “τρελή” γιαγιά έφτιαξε γλυκό για χάρη του, τι και αν είναι πολύ μακριά της .

Μια τάρτα με αχλάδια που υπήρχαν στο ψυγείο αρωματισμένη με καρδάμωμο και κανέλα, που φτιάχνεται πολύ εύκολα.

Δοκιμάστε τη.

Τάρτα με αχλάδια και μπαχαρικά

Εξοπλισμός

  • Ταψί ή ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκατ.

Συστατικά
  

  • 50 γρ βούτυρο
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • 6 αχλάδια ώριμα
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ προαιρετικό
  • 1 φύλλο σφολιάτας

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα σκληρά κομμάτια.
  • Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση και μόλις λιώσει το βούτυρο δυναμώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τα αχλάδια και καραμελώνουμε ελαφρά γυρίζοντας τα μια φορά. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ αν το επιλέξουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα ζάχαρης βουτύρου σε ταψί ή τάρτιέρα. Απλώνουμε ομοιόμορφα και αραδιάζουμε από πάνω τα αχλάδια με το κομμένο τμήμα προς τα επάνω.
  • Κόβουμε σε στρογγυλό σχήμα το φύλλο σφολιάτας λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο τους ταψιού και το τρυπάμε σε πολλά σημεία με πιρούνι.
    Το μεταφέρουμε πάνω από τα αχλάδια και διπλώνουμε προς τα μέσα γύρω γύρω.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 30 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα χρυσό χρώμα στο φύλλο της σφολιάτας.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
    Με τη βοήθεια πιατέλας αναποδογυρίζουμε.
  • Συνοδεύουμε αν θέλουμε με μια μπάλα παγωτού για όσους συνεχίζουν να τρώνε ακόμη παγωτό ή πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις

Μπορείτε να καραμελώσετε περισσότερο τη ζάχαρη και τα αχλάδια. 
Αν δεν έχετε κονιάκ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο λικέρ.
Τρώγεται όσο ακόμη είναι ζεστή, αν την αφήσετε για αργότερα θα χρειαστεί λίγο ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων. 
Μπορείτε, αν θέλετε για ειδικούς διατροφικούς λόγους, να χρησιμοποιήσετε σφολιάτα χωρίς γλουτένη, υπάρχει στα μεγάλα ΣΜ. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode