Πριν δύο μήνες είχα μαζέψει τα ιδιαίτερα κουμ κουάτ της γλάστρας μου, φέτος ήταν πολλά και με αυτά έφτιαξα μια μαρμελάδα.
Πριν λίγες μέρες θυμήθηκα ένα κοτόπουλο που είχα μαγειρέψει πριν χρόνια, κατόπιν προτροπής φίλης chef χρησιμοποιώντας μαρμελάδα περγαμόντου.
Ένα βράδυ που ξεφύλλιζα παλιά ξένα περιοδικά είδα μια ιδέα με κοτόπουλο και μαρμελάδα πορτοκάλι με τζίτζερ.
Αποφάσισα λοιπόν να χρησιμοποιήσω τη μαρμελάδα με τα κουμ κουάτ (βάλτε πορτοκάλι στη θέση της) και πρόσθεσα πάστα τζίτζερ που έχω φέρει σε σωληνάριο από την Αγγλία. Αν δεν έχετε αυτή την πάστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη τζίτζερ ή φρέσκο λιωμένο.
Η συνοδευτική σαλάτα έδεσε με το κοτόπουλο λόγω της προσθήκης πορτοκαλιού στο ντρέσινγκ.
Κοπανάκια κοτόπουλου με μαρμελάδα κουμ κουάτ και τζίτζερ
Συστατικά
Για το κοτόπουλο
- 4 κοπανάκια κοτόπουλου
- 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα κουμ κουάτ
- 1 κουτ. γλυκού πάστα τζίτζερ
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη συνοδευτική σαλάτα
- λάχανο ψιλοκομμένο
- καρότο ψιλοκομμένο
- σταφίδες
- μαγιονέζα
- χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού
Οδηγίες
Για το κοτόπουλο
- Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το τζίτζερ και το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα κοπανάκια σε ένα μικρό πυρέξ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μείγμα της μαρμελάδας έτσι που να καλύψει καλά τα κοπανάκια.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.Ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το πυρέξ και ψήνουμε ακόμη 15 λεπτά.Σερβίρουμε συνοδεύοντας (προαιρετικά) με κους κους ή κάποιο πουρέ. Για φρεσκάδα γαρνίρισα με δυο κουμ κουάτ που υπήρχαν ακόμη στη γλάστρα.
Για τη συνοδευτική σαλάτα
- Τοποθετούμε σε πιάτο το λάχανο το καρότο και τις σταφίδες. Σε ένα μικρό βαζάκι βάζουμε το χυμό και το ξύσμα μισού πορτοκαλιού και μαγιονέζα, ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε.
Σημειώσεις
Αντί για κοπανάκια μπορούμε να βάλουμε όποιο άλλο κομμάτι κοτόπουλου μας αρέσει. Αν είναι φιλέτα θέλουν προσοχή στο ψήσιμο να μην στεγνώσουν.