share

Κοτόπουλο με μπίρα

από
kotopoulo me mpira

Πριν λίγες μέρες μέλος της οικογένειας βρέθηκε στην Ισπανία και όπως πάντα οι φωτογραφικές ανταποκρίσεις με κεντρίζουν για αναζήτηση συνταγών.

Στη βιβλιοθήκη μου υπάρχουν κάποια βιβλία που μου χάρισε φίλη από τις εκδόσεις της Καθημερινής και του Γαστρονόμου με αναφορές στις κουζίνες διάφορων χωρών, μεταξύ τους και η Ισπανία.

Για πολλά βράδια με συντρόφευσε αυτό της Ισπανίας, κρατώντας σημειώσεις με ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Με προτεραιότητα στα εύκολα έβαλα σκοπό να φτιάξω μερικά από τα αναφερόμενα πιάτα, με κύριο μέλημα να μπορώ να βρω εύκολα τα υλικά ή να μπορώ να τα προσαρμόσω.

Έτσι αγόρασα κοτόπουλο σε πρώτη φάση βλέποντας ότι τα υπόλοιπα υλικά ήταν πολύ εύκολο να βρεθούν. Για τα πιο δύσκολα αργότερα μιας και μου έβαλε ιδέα ο γείτονας να βοηθήσει για κάποια ψώνια που δύσκολα θα βρω στη γειτονιά. Ποιος να ξενιτεύεται;;

Ας πάμε στο κοτόπουλο προς το παρόν.

Τώρα αν αυτό είναι τυπικό πιάτο της Ισπανικής κουζίνας δεν ξέρω, εμπιστεύτηκα το βιβλίο.

Σε αναζητήσεις στον ιστό είδα παραπλήσια υλικά με προσθήκη ελιών.

Κάποιος που δοκίμασε πάντως το βρήκε πολύ ενδιαφέρον.

Κοτόπουλο με μπίρα

Συστατικά
  

  • 2 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου κομμένα στη μέση
  • 1 κουτάκι μπίρα
  • 1 κουτ.σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 300 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα μπολ (καλύτερα γυάλινο)
    Κόβουμε το ένα κρεμμύδι και τη μια σκελίδα σκόρδου σε μικρά καρέ. Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε τη μουστάρδα, την πάπρικα το κρεμμύδι το σκόρδο, αλάτι και τη μπίρα και ανακατεύουμε καλά. Το αδειάζουμε στο μπολ με το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
    Βγάζουμε μισή ώρα πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα από το ψυγείο.
  • Σε γάστρα που μπορεί να μπει στην εστία και στο φούρνο, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το άλλο κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα έχουμε κόψει σε καρέ για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε με την πιπεριά κομμένη σε λωρίδες για 2-3 λεπτά ακόμη και προσθέτουμε τα ντοματάκια.
  • Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 – 4 λεπτά, προσθέτουμε το μείγμα μπίρας μπαχαρικών που έχουμε μαρινάρει το κοτόπουλο, και λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε χωρίς να σκεπάσουμε τη γάστρα για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να έχει ψηθεί το κοτόπουλο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά κι σερβίρουμε.
    Συνοδεύουμε με ένα ρύζι μπασμάτι ή πατάτες τηγανητές.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε τη γάστρα που αναφέρω μπορείτε να κάνετε όλη την προεργασία σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα και να μεταφέρετε σε ταψί για το φούρνο. 
Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει η όλη διαδικασία σε κατσαρόλα, για όποιον δεν θέλει να ανάψει φούρνο. 
Το κοτόπουλο που αγόρασα ήταν ελευθέρας βοσκής αρκετά μεγάλα κομμάτια, θα μπορούσαν με το συνοδευτικό να φάνε 2-3 άτομα. 
Σίγουρα με ένα χωριάτικο κοτόπουλο θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. 
 
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode