Τα παραπούλια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις αγορές και φροντίζω πάντα να τα αγοράζω.
Στους πάγκους θα βρείτε κάποια με πράσινα μόνο φύλλα αλλά και κάποια που μοιάζουν με μικρά λάχανα αλλά είναι πολύ αφράτα.
Όλα τα φτιάχνω μια απλή σαλάτα αφού τα βράσω λίγο, τα έχω προσθέσει σε πίτα, σε κρέας αλλά τα πιο αφράτα τα έχω κάνει ψητά προσθέτοντας διάφορες σάλτσες. Μπορείτε να δείτε εδώ διάφορες ιδέες.
Πριν λίγες μέρες είδα μια ιδέα για ψητά πάνω σε μια ιδιαίτερη σάλτσα πιπεριάς – τυριού και μπήκε στα υπόψιν.
Η ιδέα προέρχεται από το αγαπημένο μου site της Borough Market με υλικά που μπορεί να βρει κάποιος εκεί.
Προσαρμόστηκε με υλικά Ελληνικά και το απολαύσαμε με φίλη συνοδεύοντας ένα ιδιαίτερο χταπόδι και μας άρεσε πολύ, όσο υπάρχουν παραπούλια θα το φτιάχνω.
Μπορεί να συνοδεύσει ψητά κρέατα ή ψάρια ή όσπρια.
Παραπούλια ψητά πάνω σε σάλτσα πιπεριάς και κρεμμύδι τουρσί
Συστατικά
Για τη σάλτσα πιπεριάς
- 2 μέτριες κόκκινες πιπεριές
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 20 ml ξίδι
- 150 γρ τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού πετιμέζι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα κρεμμύδια τουρσί
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 50 ml ξίδι
- 50 ml νερό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τα παραπούλια
- 1 μικρό λάχανο από παραπούλια
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Ξεκινάμε φτιάχνοντας το τουρσί κρεμμυδιούΚαθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτεςΤο βάζομε σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για μια ώρα τουλάχιστον.
- Συνεχίζουμε με τις πιπεριές. Τις τοποθετούμε σε μικρό ταψί και τις ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε και τις σκεπάζουμε με σελοφάν. Μόλις κρυώσουν αφαιρούμε τις φλούδες και κόβουμε σε κομμάτια αφαιρώντας τα σπόρια και κοτσάνια.
- Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τις πιπεριές το σκόρδο, λίγο αλάτι και πιπέρι, το ελαιόλαδο και το ξίδι.Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί και χτυπάμε πάλι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε μέχρι να σερβίρουμε.
- Κόβουμε το λάχανο παραπούλι σε τέσσερα κομμάτια. Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σε γκριλ ή σε σχαροτήγανο ψήνουμε τα κομμάτια περίπου πέντε λεπτά από κάθε πλευρά.
- Και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε το πιάτο. Βάζουμε σε πιάτα, από κάτω μέρος της σάλτσας, από πάνω ένα κομμάτι από το παραπούλι και πάνω από το παραπούλι κρεμμύδια τουρσί.