share

Εορταστικό ψωμί με πορτοκάλι και φιστίκια

από
Εορταστικό ψωμί με πορτοκάλι και φιστίκια

Κάθε χρόνο φτιάχνω ένα εορταστικό ψωμί για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων.

Φέτος επέλεξα αυτό με άρωμα πορτοκαλιού και καρδάμωμου.

Παλιότερα είχα φτιάξει αυτό, αλλά σε γλυκιά εκδοχή, θα το έλεγες ίσως και τσουρέκι.

Το σημερινό δεν περιέχει ζάχαρη αν όμως θέλετε μια γλυκιά εκδοχή μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη ή μελι.

Οι φωτογραφίες το αδικούν αλλά η βροχερή και συννεφιασμένη ημέρα δεν άφηνε περιθώρια για κάτι καλύτερο.

Εορταστικό ψωμί με πορτοκάλι και φιστίκια

Συστατικά
  

  • 300 γρ αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ αλεύρι δυνατό
  • 5 γρ ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 10 γρ αλάτι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 150 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
  • 150 ml νερό
  • 50 γρ φιστίκια Αιγίνης
  • 1 κουτ. σουπας βούτυρο

Οδηγίες
 

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε μια κουταλιά σούπας από το αλεύρι τη μαγιά τη ζάχαρη και 2-3 κουτ. σούπας νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Κοσκινίζουμε τα άλευρα και τα προσθέτουμε στον κάδο μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα το καρδάμωμο και το νερό.
    Ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη
    Αν δεν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Ίσως να χρειαστεί η προσθήκη μικρής ποσότητας επιπλέον νερού.
  • Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια με μαχαίρι και τα προσθέτουμε στη ζύμη μαζί με το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα φιστίκια.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας για να μπορέσουμε να την επεξεργαστούμε. Μοιράζουμε στη μέση.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 24 εκατοστά.
    Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη μισή ζύμη σε ένα στρογγυλό κομμάτι ίσο με την βάση του ταψιού και το τοποθετούμε μέσα σε αυτό.
  • Κόβουμε το μισό από το άλλο κομμάτι και φτιάχνουμε ένα κορδόνι λεπτό και το τοποθετούμε περιμετρικά του ταψιού.
  • Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και τα αραδιάζουμε πάνω σε όλο το ταψί αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε να φουσκώσει.
    Αλείφουμε με λίγο γάλα και αν θέλουμε δημιουργούμε ένα μικρό σχεδιάκι σε κάθε μπαλάκι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 35 έως 40 λεπτά. Μετά τα πρώτα 15 λεπτά ψησίματος σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει έντονο χρώμα η επιφάνεια.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε διακοσμούμε.

Σημειώσεις

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φιστίκια με καρύδια. 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode