Την περασμένη εβδομάδα είχα την τύχη να βρεθώ με αγαπημένη φίλη στο Koutsou & Co της αγαπημένης Αργυρώς.
Η Αργυρώ μας τράταρε ένα πιάτο από τα άγρια χόρτα που η ίδια είχε μαζέψει με αγάπη και τα έκανε σε τουρσί.
Αυτό ήταν, δεν είχα δοκιμάσει ποτέ κάτι ανάλογο και δεν είχα ποτέ ασχοληθεί με αυτό. Μου μπήκε η ιδέα να πειραματιστώ, έτσι για το πείραμα. Όποιο τουρσί έχω φτιάξει έχει καταλήξει σε άλλα στομάχια
Έχω κάποιο βιβλίο με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα τουρσί και τις πίκλες και παλιότερα είχα γράψει σχετικά εδώ.
Μελέτησα ξανά τις οδηγίες αλλά και πάλι έκανα τα δικά μου, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα μιας και στα τουρσιά εκείνο που δεν μου αρέσει ιδιαίτερα είναι η παρουσία του ξυδιού.
Έχω την τύχη στη λαϊκή μας, φίλη παραγωγός από την περιοχή της Αργολίδας, να μαζεύει τα καλύτερα άγρια χόρτα και τα απολαμβάνω συνήθως σε σαλάτα ή όταν έχει ασκόλυμπρους να τους προσθέτω σε διάφορα πιάτα.
Το Σάββατο λοιπόν βλέπω αυτά τα χόρτα στον πάγκο και αμέσως είπα κρατήστε μου λίγα και έρχομαι.
![](http://asproylas.gr/wp-content/uploads/2025/02/Άγρια-χόρτα-τουρσί-1-1024x768.jpg)
![](https://asproylas.gr/wp-content/uploads/2025/02/Άγρια-χόρτα-τουρσί-5-500x500.jpg)
Άγρια ραδίκια τουρσί
Εξοπλισμός
- Αποστειρωμένο βάζο
Συστατικά
- άγρια ραδίκια
- ανθό αλατιού
- λεμόνι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα χόρτα καλά και τα πλένουμε αρκετές φορές μέσα σε λεκάνη με αρκετό νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε στο τελευταίο πλύσιμο λίγο ξύδι και να τα αφήσουμε για 15 λεπτά, βοηθάει να καθαρίσουν καλύτερα.Ξεπλένουμε, θα πρέπει το νερό να βαίνει καθαρό.
- Ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μια κουταλιά γλυκού αλάτι. Τοποθετούμε στην εστία και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα χόρτα για 2 λεπτά μόνο.Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι και κρυώνουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε να στραγγίσουν. Κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
- Σε ένα αποστειρωμένο βάζο τοποθετούμε τα χόρτα με τη βοήθεια λαβίδας.Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ανθό αλατιού και το χυμό από μισό λεμόνι.Προσθέτουμε από το ζεστό νερό που έβρασαν αφήνοντας λίγο κενό.
- Κόβουμε το υπόλοιπο λεμόνι σε φέτες και το τοποθετούμε πάνω από τα χόρτα.
- Κλείνουμε καλά το βάζο τοποθετώντας ένα κερωμένο δίσκο ή ένα κομμάτι λαδόκολλας, προς αποφυγήν οξείδωσης του καπακιού και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
- Αφήνουμε να ωριμάσει το τουρσί σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες μέρες. Όταν το ανοίξουμε θα πρέπει το βάζο να τοποθετηθεί στο ψυγείο.
Σημειώσεις
![](http://asproylas.gr/wp-content/uploads/2025/02/Άγρια-χόρτα-τουρσί-300x225.jpg)
Ααα ραδίκια δεν έχω κάνει….θα το επιχειρήσω οπωσδήποτε.
Αυτά που κάνω και είναι απίθανα είναι οι κορυφές απ τα κλίματα . Όταν κλαδεύει ο σύζυγος την κλιματαριά, εγώ φύλλα για κατάψυξη και τα βλασταράκια πάνω πάνω για τουρσί !!!!