share

Άγρια ραδίκια τουρσί

από
Agria xorta toursi

Την περασμένη εβδομάδα είχα την τύχη να βρεθώ με αγαπημένη φίλη στο Koutsou & Co της αγαπημένης Αργυρώς.

Η Αργυρώ μας τράταρε ένα πιάτο από τα άγρια χόρτα που η ίδια είχε μαζέψει με αγάπη και τα έκανε σε τουρσί.

Αυτό ήταν, δεν είχα δοκιμάσει ποτέ κάτι ανάλογο και δεν είχα ποτέ ασχοληθεί με αυτό. Μου μπήκε η ιδέα να πειραματιστώ, έτσι για το πείραμα. Όποιο τουρσί έχω φτιάξει έχει καταλήξει σε άλλα στομάχια

Έχω κάποιο βιβλίο με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα τουρσί και τις πίκλες και παλιότερα είχα γράψει σχετικά εδώ.

Μελέτησα ξανά τις οδηγίες αλλά και πάλι έκανα τα δικά μου, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα μιας και στα τουρσιά εκείνο που δεν μου αρέσει ιδιαίτερα είναι η παρουσία του ξυδιού.

Έχω την τύχη στη λαϊκή μας, φίλη παραγωγός από την περιοχή της Αργολίδας, να μαζεύει τα καλύτερα άγρια χόρτα και τα απολαμβάνω συνήθως σε σαλάτα ή όταν έχει ασκόλυμπρους να τους προσθέτω σε διάφορα πιάτα.

Το Σάββατο λοιπόν βλέπω αυτά τα χόρτα στον πάγκο και αμέσως είπα κρατήστε μου λίγα και έρχομαι.


Άγρια ραδίκια τουρσί

Εξοπλισμός

  • Αποστειρωμένο βάζο

Συστατικά
  

  • άγρια ραδίκια
  • ανθό αλατιού
  • λεμόνι

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα χόρτα καλά και τα πλένουμε αρκετές φορές μέσα σε λεκάνη με αρκετό νερό.
    Μπορούμε να προσθέσουμε στο τελευταίο πλύσιμο λίγο ξύδι και να τα αφήσουμε για 15 λεπτά, βοηθάει να καθαρίσουν καλύτερα.
    Ξεπλένουμε, θα πρέπει το νερό να βαίνει καθαρό.
  • Ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μια κουταλιά γλυκού αλάτι.
    Τοποθετούμε στην εστία και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα χόρτα για 2 λεπτά μόνο.
    Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι και κρυώνουμε με κρύο νερό.
    Αφήνουμε να στραγγίσουν. Κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
  • Σε ένα αποστειρωμένο βάζο τοποθετούμε τα χόρτα με τη βοήθεια λαβίδας.
    Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ανθό αλατιού και το χυμό από μισό λεμόνι.
    Προσθέτουμε από το ζεστό νερό που έβρασαν αφήνοντας λίγο κενό.
  • Κόβουμε το υπόλοιπο λεμόνι σε φέτες και το τοποθετούμε πάνω από τα χόρτα.
  • Κλείνουμε καλά το βάζο τοποθετώντας ένα κερωμένο δίσκο ή ένα κομμάτι λαδόκολλας, προς αποφυγήν οξείδωσης του καπακιού και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
  • Αφήνουμε να ωριμάσει το τουρσί σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες μέρες.
    Όταν το ανοίξουμε θα πρέπει το βάζο να τοποθετηθεί στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Κάποιοι δεν βράζουν καθόλου τα χόρτα, σε αυτή την περίπτωση η ωρίμανση θα είναι μεγαλύτερη.
Η προσθήκη λεμονιού είναι καθαρά  δική μου επιλογή και περιμένω να δοκιμάσω το αποτέλεσμα. 
Μπορείτε να προσθέσετε ξύδι σε κάθε βάζο 50 ml. 
Το αλάτι που πρόσθεσα ήταν ανθός αλατιού από τα Κύθηρα  δώρο φίλου.
Η όλη διαδικασία έγινε χάριν παιχνιδιού μόνο με ένα βάζο, μπορείτε να φτιάξετε περισσότερα αυξάνοντας τις ποσότητες. 
Το βαζάκι αφέθηκε σε θερμοκρασία δωματίου για ωρίμανση.
Μετά μια εβδομάδα είπα να δοκιμάσω συνοδεύοντας το ψάρι μου. Τελικά αξίζει να πειραματιστεί κάποιος φτιάχνοντας το.
Θέλει ακόμη λίγες μέρες ωρίμανσης, μιας και το άνοιξα μπήκε στο ψυγείο και περιμένω να το δοκιμάσουν φίλοι να μου πουν τη γνώμη τους.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Ράνια
    • 10 Φεβρουαρίου 2025
    Απάντηση

    Ααα ραδίκια δεν έχω κάνει….θα το επιχειρήσω οπωσδήποτε.
    Αυτά που κάνω και είναι απίθανα είναι οι κορυφές απ τα κλίματα . Όταν κλαδεύει ο σύζυγος την κλιματαριά, εγώ φύλλα για κατάψυξη και τα βλασταράκια πάνω πάνω για τουρσί !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode