Πολύ καιρό ήθελα να ασχοληθώ με τους σπιτικούς ζωμούς.
Ο ζωμός είναι ένα παρασκεύασμα που φτιάχνεται με σιγοβράσιμο κόκκαλων, κρέατος, ψαριών ή λαχανικών και μπορεί να προστεθεί σε σούπες, σάλτσες ή να εμπλουτίσει τη γεύση σε κάποιες μαγειρικές μας παρασκευές.
Η Λίνα παλιότερα είχε φτιάξει διάφορους ζωμούς που είχε αποθηκεύσει σε κύβους για κάθε χρήση.
Πριν λίγο καιρό φρόντισα να προμηθευτώ κάποια κόκκαλα μοσχαριού και να ασχοληθώ κι εγώ με τους ζωμούς.
Ο επόμενος στόχος είναι αυτός του ζωμού λαχανικών.
Διάβασα ότι μαζί με τα κόκκαλα χρησιμοποιούν και κομμάτια κρέατος για περισσότερη γεύση, την επόμενη φορά ίσως.
Έψησα τα κόκκαλα στο φούρνο πριν τα βράσω, έχω διαβάσει ότι η γεύση είναι καλύτερη με αυτό το στάδιο επεξεργασίας.
Ζωμός από κόκκαλα μοσχαριού
Συστατικά
- 3-4 κόκκαλα μοσχαριού
- καρότα
- μανιτάρια
- κρεμμύδι
- φύλλο δάφνης
- ολόκληρα πιπέρια
- αλάτι
Οδηγίες
- Ζητάμε από το χασάπη μας να μας δώσει κόκκαλα μοσχαριού κομμένα σε κομμάτια. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε νερό με ξύδι.
- Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε τα κόκκαλα. Ψήνουμε για 45 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις.
- Βγάζουμε από το φούρνο και τα μεταφέρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό να τα σκεπάζει καλά.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όσα λαχανικά επιλέξουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγα ολόκληρα πιπέρια. Βράζουμε, ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και συνεχίζουμε το βράσιμο για μία ώρα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και περνάμε από λεπτή σήτα.
- Μοιράζουμε σε ποτήρια μιας χρήσεως ή σε σακουλάκια τροφίμων κλείνουμε καλά και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη όταν θα θέλουμε να τον προσθέσουμε σε κάποιο φαγητό και αφήνουμε να ξεπαγώσει καλά.Στην κατάψυξη διατηρούνται μέχρι έξι μήνες.
Σημειώσεις
Δεν προσθέτουμε πολύ αλάτι ώστε να έχουμε την ευχέρεια να τον προσθέσουμε σε παρασκευές που δεν θα επηρεάσουν την γεύση.
Τα λαχανικά που πρόσθεσα ήταν ότι υπήρχε πρόχειρο στο σπίτι.
Δεν προσθέτουμε κάποια με έντονη γεύση για να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα.
Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παρόλο που δεν πρόσθεσα καμία λιπαρή ουσία τα κόκκαλα έβγαλαν τη δική τους, κάτι που θα λάβουμε υπόψιν όταν το προσθέσουμε σε κάποιο φαγητό.