Τις επόμενες ημέρες θα ασχοληθώ με φαγητά για τις ημέρες της Τυρινής εβδομάδας.
Ένα από αυτά το σημερινό που αν κάποιος αφαιρέσει το χαλούμι θα έχει ένα νηστίσιμο πιάτο μιας και πλησιάζει η σαρακοστή.
Είχα διαθέσιμο το καλύτερο σπανάκι της αγοράς η παρασπονδία ήταν ότι χρησιμοποίησα ντοματάκια που τώρα δεν είναι της εποχής. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθούν κονσέρβας με λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα.
Τα μπαχαρικά δίνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα μην τα παραλείψετε.
Συνοδεύεται με ένα ρύζι μπασμάτι ή με πατάτες τηγανητές.

Σπανάκι με κάρυ και χαλούμι
2 άτομα
Συστατικά
- 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 2 κουτ. γλυκού κάρυ
- 1/2 κουτ. γλυκού κίμινο
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίτζερ
- 200 γρ ντοματάκια κομμένα στη μέση
- 4-5 κουτ. σούπας χυμό ντομάτας ή μια κουταλιά σούπας πελτέ
- 200 ml ζωμό λαχανικών
- 200 γρ χαλούμι κομμένο σε κύβους
- 150 γρ σπανάκι χοντροκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους με λίγο αλάτι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 5-6 λεπτά.Προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά συνεχίζοντας για 2 λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια και το χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα ντοματάκια και να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμη μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Αποσύρουμε από την εστία.
- Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο, τοποθετούμε στην εστία και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τους κύβους από το χαλούμι. Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Το προσθέτουμε στο τηγάνι με το σπανάκι και ανακατεύουμε.
- Όσο μαγειρεύεται το σπανάκι ετοιμάζουμε ένα ρύζι ατμού, δείτε τη συνταγή στις σημειώσεις στο τέλος της συνταγής.
- Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και σερβίρουμε, συνοδεύουμε με το ρύζι, ζυμωτό ψωμί και μια σαλάτα εποχής.
- Επειδή είχα και παρέα (κάποιος πρέπει να δοκιμάζει αυτά που φτιάχνω και όταν μοιραζόμαστε το φαγητό είναι πιο νόστιμο) η σαλάτα μας ήταν μια πιπεριά Φλωρίνης τουρσί προσφορά του ομοτράπεζου μου που δυστυχώς δεν φωτογραφήθηκε.