share

Μανεστράκι με σπανάκι και σαφράν

από
Μανεστράκι με σπανάκι και σαφράν

Πριν λίγες μέρες μου χάρισαν αυτό το βάζο με σαφράν.

Αυτό στάθηκε ως αφορμή να ψάξω περισσότερο για το σαφράν. Στη βιβλιοθήκη μου υπάρχουν μερικά βιβλία με αναφορές στις κουζίνες του κόσμου. Τα ξεφύλλισα και βρήκα μερικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο υλικό σε αυτό με αναφορά στις κουζίνες του Ιράν. Θα παραθέσω μερικές πληροφορίες για όποιον θα ήθελε να μάθει περισσότερα.

Το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου χρησιμοποιείται για να δώσει χρώμα και άρωμα σε πολλά μαγειρευτά της Περσικής κουζίνας, των πιλαφιών και των γλυκών. Είναι επίσης γνωστό για τις ιατρικές ιδιότητες.

Πρωταγωνιστεί σε παραδοσιακά περσικά πιλάφια αλλά βρίσκει εφαρμογή και στη σύγχρονη κουζίνα, αρκεί κάποιος να θέλει να πειραματιστεί. Χρειάζεται βέβαια προσοχή στην προσθήκη ποσότητας λόγω της έντονης αρωματικής έντασης.

Από δική μου έρευνα βρήκα ότι ταιριάζει με το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, τα λευκά κρέατα, τα ψάρια, τις σούπες και τις σάλτσες μόνο του ή με άλλα μπαχαρικά.

Παράγεται από τα στίγματα του κρόκου, ενός μοβ λουλουδιού που ανθίζει το Φθινόπωρο και είναι γνωστό με την επιστημονική ονομασία crocus sativus.

Για να παραχθεί 1 κιλό σαφράν χρειάζονται 100000 -150000 στίγματα τα οποία θα συλλεχθούν με το χέρι, γιαυτό και η τιμή του είναι πολύ υψηλή.

Ο κρόκος είναι αυτοφυής στο Ιράν και στη νοτιοδυτική Ασία, ενώ εδώ και αιώνες καλλιεργείται με επιτυχία και στη χώρα μας στο νομό Κοζάνης.

Παρόλο που πάντα υπάρχει στο ντουλάπι μου, δεν το είχα συμπεριλάβει στην καθημερινή μου μαγειρική, το έχω προσθέσει σε κάποιες συνταγές μου περιστασιακά μόνο.

Σε αυτή τη φάση άρχισα να διαβάζω περισσότερα ξεφυλλίζοντας κάποια βιβλία μου και κάποια μικρά ένθετα που υπήρχαν σε ένα ντοσιέ με διάφορα έντυπα.

Αποφάσισα να φτιάξω αυτό το πιάτο που παρουσιάζω μιας και υπήρχε εξαιρετικό σπανάκι από φίλους παραγωγούς και ένα μανεστράκι που μου είχε χαρίσει φίλη παλιότερα.

Είναι από αυτά που σκαρώνω στα γρήγορα για το μοναχικό μου γεύμα.

Μανεστράκι με σπανάκι και σαφράν

Συστατικά
  

  • 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
  • 12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • 1 πρέζα σαφράν
  • 100 γρ μανεστράκι
  • 150 γρ τρυφερά φύλλα από σπανάκι
  • 300 ml ζωμό λαχανικών ζεστό ή νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
 

  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγο από το ζεστό ζωμό και προσθέτουμε σε αυτό το σαφράν, αφήνουμε για λίγα λεπτά.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά για 6-7 λεπτά.
    Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι το μισό ζωμό και μόλις πάρει καλή βράση προσθέτουμε το μανεστράκι, ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια ένταση.
    Μόλις πιεί το ζωμό προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαζί και με αυτόν με το σαφράν.
    Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να έχει βράσει το μανεστράκι και να έχει σχεδόν απορροφηθεί ο ζωμός, (περίπου 10 λεπτά δοκιμάζοντας, ίσως να χρειαστεί περισσότερος ζωμός ανάλογα το ζυμαρικό μας)
  • Προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε, ελαφρά. Αφήνουμε 1-2 λεπτά να μαραθεί το σπανάκι και αποσύρουμε από την εστία.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα εποχής ή συνοδεύοντας ένα ψητό κοτόπουλο

Σημειώσεις

Αν δεν έχουμε ντοματάκια φρέσκα μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένα από συσκευασία. 
Επίσης μπορεί να προστεθεί πιπεριά από βάζο αλλά προς το τέλος του μαγειρέματος. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode