Εδώ που βρίσκομαι δημιουργούν εδέσματα τα παιδιά μου κι εγώ αρκούμαι να παρατηρώ τις διαδικασίες, να φωτογραφίζω και φυσικά να δοκιμάζω.
Η Ania μας έφτιαξε αυτό το υπέροχο κέικ που απολαύσαμε την ημέρα του Πάσχα με την υπόλοιπη παρέα.
Την ευχαριστώ για την παραχώρηση της συνταγής της.
Είναι πολύ εύκολο και επιδέχεται τροποποιήσεις, θα σας δώσω ιδέες στο τέλος της συνταγής.

Σοκολατένιο κέικ με βύσσινα
Εξοπλισμός
- Φόρμα κέικ ή ταψί με διάμετρο 20 εκατοστά
Συστατικά
Για το κεικ
- 200 γρ βούτυρο και λίγο για τη φόρμα
- 200 γρ ζάχαρη
- 4 αυγά
- 3 κουτ. σούπας κακάο
- 200 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 3 κουτ. σούπας γάλα
- 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
Για τη γέμιση σοκολάτας
- 50 γρ βούτυρο
- 75 γρ ζαχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας κακάο
- 1 κονσέρβα στραγγισμένα βύσσινα
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 25 γρ βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού μέλι προαιρετικό
Διαδικασία
- Ξεκινάμε πρώτα να φτιάξουμε το κέικ. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
- Σε μπολ ανάδευσης ή σε κάδο του μίξερ (ανάλογα με το τι μίξερ έχουμε) βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε μια κουταλιά από το κακάο και ένα αυγό συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.Συνεχίζουμε σταδιακά την προσθήκη αυγών και κακάο χτυπώντας.
- Προσθέτουμε το αλεύρι τη βανίλια και το γάλα και ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
- Στρώνουμε τη φόρμα με ένα βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει μια λεπίδα στεγνή.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε στη μέση το κέικ οριζόντια και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση σοκολάτας. Σε μπολ ανάδευσης χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ενωθούν καλά και κοσκινίζουμε το κακάο. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Στραγγίζουμε τα βύσσινα κρατώντας το σιρόπι τους και ραντίζουμε τα κομμάτια του κέικ. Μοιράζουμε τη γέμιση σοκολάτας στο ένα κομμάτι του κέικ απλώνοντας τη ομοιόμορφα.
- Αραδιάζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια του κέικ πάνω από τη γέμιση σοκολάτας.
- Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι του κέικ.
- Ετοιμάζουμε τη σοκολάτα επικάλυψης. Σε ένα μπολ βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο και λιώνουμε πάνω από μπεν μαρί μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε αν θέλουμε μια κουταλιά μέλι και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε τη σοκολάτα στην επιφάνεια του κέικ αφήνοντας να τρέξει και στα πλαϊνά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτού.
Σημειώσεις
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο ταψάκια με διάμετρο 20 εκατοστά και να μοιράσουμε το μείγμα το κέικ για να το ψήσουμε. Θα χρειαστεί μακρότερος χρόνος ψησίματος περίπου 30 λεπτά.
Τα βύσσινα αν θέλουμε τα κόβουμε στη μέση. Θα το φτιάξω χρησιμοποιώντας βύσσινα που έχω κρατήσει από την παρασκευή λικέρ.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με βύσσινα ή κεράσια από γλυκό του κουταλιού ή και να τα παραλείψουμε.
Το μυστικό αυτού του κέικ είναι η σταδιακή προσθήκη των αυγών και το καλό χτύπημα του μείγματος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλεύρι χωρίς γλουτένη για όσους το έχουν ανάγκη.