Έχω μια αδυναμία στις τάρτες, παλιότερα έφτιαχνα πολλές, μπορείτε να δείτε εδώ αυτές που έχουν καταγραφεί.
Όταν δω φωτογραφία ή προτεινόμενη συνταγή για τάρτα στέκομαι πάντα. Άλλοτε φωτογραφίζω αυτό που βλέπω σε περιοδικά ή βιβλία και άλλοτε κρατώ σημειώσεις αυτών που μου κάνουν εντύπωση.
Αυτή που έφτιαξα σήμερα είναι από περιοδικό της Αγγλίας προσαρμοσμένη όμως όσο ήταν δυνατόν με Ελληνικά προϊόντα.
Λόγω της μεγάλης ζέστης δεν μπόρεσα να πάω πιο μακριά από την γειτονιά και έβαλα ότι ήταν δυνατόν να βρεθεί κοντά μου.
Θα σας δώσω προτάσεις εναλλακτικές.

Τάρτα με τυριά και ντόματες
Εξοπλισμός
- Ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκατοστά
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 175 γρ αλεύρι μαλακό
- 150 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους
- 90 γρ παρμεζάνα τριμμένη ή πεκορίνο Αμφιλοχίας
- 1 λεμόνι μικρό το ξύσμα
- 1 κουτ. γλυκού Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση της τάρτας
- 400 γρ ντοματίνια ή ντομάτες
- 1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι χοντρό
- 250 γρ ανθότυρο
- 200 γρ ξύγαλο Κρήτης
- 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας γάλα
- 1 1/2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- σχινόπρασο για την διακόσμηση
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη. Με τα ακροδάκτυλα μας τρίβουμε μέχρι να πάρει μια μορφή σαν άμμο. Με απαλές κινήσεις σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με σελοφάν και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και ανοίγουμε ένα φύλλο ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος και σελοφάν με γρήγορες κινήσεις, ιδιαίτερα τώρα που έχει πολύ ζέστηΜεταφέρουμε το φύλλο στην ταρτιερα και απλώνουμε ομοιόμορφα να πάει παντού και στα τοιχώματα της φόρμας. Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
- Σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και σκορπίζουμε μπίλιες ψησίματος ή φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 15 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου. Αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά,Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το ανθότυρο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι.Προσθέτουμε το ξύγαλο, το ελαιόλαδο, το γάλα και τον χυμό λεμονιού.Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα κουζίνας να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε στο ψυγείο αν υπάρχει πολύ ζέστη.
- Πλένουμε τα ντοματάκια και με οδοντωτό μαχαίρι τα κόβουμε σε φέτες λεπτές.Τα τοποθετούμε σε λεπτό σουρωτήρι και τα αλατίζουμε να πάει παντού το αλάτι. Αφήνουμε να στραγγίσουν τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Όταν η ζύμη έχει κρυώσει καλά μοιράζουμε στην επιφάνεια ομοιόμορφα με μια σπάτουλα το μείγμα τυριών.
- Στραγγίζουμε καλά τις ντομάτες και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας να φύγουν όλα τα υγρά.Αραδιάζουμε πάνω από τα τυριά τις ντομάτες και κόβουμε λίγο σχινόπρασο.
- Αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και επιπλέον πιπέρι.
- Σερβίρουμε με μια σαλάτα μπύρα ή κρασί.
Σημειώσεις
Μπορούμε να βάλουμε αντί για το ξύγαλο ένα αλοιφώδες τυρί πικάντικο.
Αντί για ντοματίνια μπορούμε να βάλουμε μικρές ντομάτες, καλό είναι να μην έχουν πολλά σπόρια και υγρά. Επέλεξα αυτά τα χρωματιστά για να δώσουν μια άλλη ομορφιά!
Στη ζύμη έβαλα παρμεζάνα γιατί ήταν διαθέσιμη στο ψυγείο.
Η ζύμη δύσκολα ξεφορμάρεται εκτός αν έχουμε ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο.
ΥΓ: Μέρος της τάρτας δοκιμάστηκε αφού είχε μπει στο ψυγείο για λίγες ώρες και ήταν πολύ πιο καλή από ότι όταν ήταν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.