Η Σάντυ είναι φίλη από τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα να σχολούμε με το blog. Είχε και εκείνη μια σελίδα μαγειρικής και μας χάριζε συνταγές από τους πειραματισμούς της στην Ιταλία μιας και ζει πολλά χρόνια εκεί.
Είναι μια φίλη από εκείνες που με νοιάζεται και τη νοιάζομαι παρόλο που δεν μιλάμε συχνά αλλά είναι εκεί για εμένα κι εγώ πάντα εδώ για εκείνη, μια αληθινή φίλη.
Παρόλο που δεν ασχολείται πλέον με τη σελίδα της μοιραζόμαστε ιδέες μαγειρικής και όχι μόνο.
Την περασμένη εβδομάδα μου ζήτησε πληροφορίες για τη Λήμνο μιας και έχει κανονίσει ολιγοήμερες διακοπές στο νησί.
Και πάνω στην κουβέντα μας μου λέει για δες τι μου χάρισαν, το ωραιότερο σπιτικό λικέρ. Σε σκέφτηκα αμέσως και ζήτησα τη συνταγή.
Και να φτάνουν δυο φωτογραφίες με το λικέρ αλλά και τη χειρόγραφη συνταγή.
Και επειδή όπως καταλαβαίνεται δεν θα μπορούσα αυτό να το μεταφράσω, η καλή μου φίλη το μετέφρασε για εμένα και μου έστειλε συνταγή και οδηγίες.
Αυτές τις μέρες δε είχα την εξαιρετική τύχη άλλη φίλη από αυτές του διαδικτύου να μου φέρει γάλα από τις κατσίκες του γείτονα της στο χωριό που μένει. Ναι έχω και τέτοιες φίλες που με νοιάζονται χωρίς να με γνωρίζουν προσωπικά και είναι ο μόνος λόγος που κρατάω ανοιχτό το facebook.
Βρήκα πάλι με τη βοήθεια άλλης φίλης το καλύτερο κακάο χωρίς να ταξιδευτώ.
Το δύσκολο από τα προτεινόμενα υλικά είναι η εύρεση αλκοόλης ποτοποιίας. Έχω ασχοληθεί χρόνια τώρα για την εύρεση της αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κάποιες προτάσεις από πληροφορίες που έχω συλλέξει δεν είναι απολύτως ασφαλείς για πόση.
Στην Ιταλία υπάρχει ακόμη και στις λαϊκές όπως μου είχε πει κάποια φίλη πολύ παλιότερα.
Στην Ελλάδα διατίθεται μόνο σε επαγγελματίες ποτοποιίας, αυτό μου έχουν πει και από κάβα ποτών.
Έτσι επέλεξα και πάλι βότκα όπως κάνω στα περισσότερα λικέρ μου.
Οι προτάσεις που έφτασαν σε εμένα είναι ότι μετά από ένα γεύμα ένα σφηνάκι παγωμένο από αυτό το λικέρ είναι μούρλια, όπως και πάνω από παγωτό. Όσοι το δοκιμάζουν θέλουν και άλλο λέει η φίλη μου!
Αυτό το λικέρ είναι αρκετά πηχτό σε σχέση με τα λικέρ που γνωρίζουμε. Η φίλη μου μου είπε ότι πολλά σπιτικά λικέρ στην Ιταλία είναι πηχτά.
Φίλος που δοκίμασε είπε ότι του αρέσει μόνο για την προσθήκη σε παγωτό ή κάποιο άλλο γαρνίρισμα γλυκού. Γούστα είναι αυτά.

Λικέρ σοκολάτας
Συστατικά
- 500 ml γάλα πλήρες
- 500 γρ ζάχαρη
- 75 γρ κακάο άγλυκο
- 150 ml βότκα
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο.
- Τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση και βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα κουζίνας (φουέ) για πέντε λεπτά.
- Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Προσθέτουμε τη βότκα και ανακατελυουεμ καλά.Μοιράζουμε σε μπουκάλι και τοποθετούμε στο ψυγείο όπου και θα το διατηρήσουμε.
- Σερβίρεται παγωμένο.