share

Ρετσέλι σύκου με μούστο

από
Ρετσέλι σύκου με μούστο

Όταν άρχισα να αναρτώ στο facebook για τα σύκα μια φίλη είπε: α τι μου θυμίσατε το ρετσέλι που έφτιαχνε η γιαγιά μου.

Η αλήθεια είναι ότι ρετσέλι ήξερα με κολοκύθα και άρχισα να ψάχνω, να ρωτάω για περισσότερες πληροφορίες.

Στον ιστό διάβασα ότι είναι κάτι μεταξύ γλυκού και μαρμελάδα ή ότι είναι σαν το γλυκό του κουταλιού ώριμου σύκου.

Γλυκό ώριμο σύκο έχω φτιάξει πριν χρόνια και η συνταγή του είναι εδώ.

Οι περισσότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται με προσθήκη ζάχαρης ίσως και μικρών κομματιών λεμονιού.

Διάβασα ότι υπάρχει κάποιο με καταγωγή τον Πόντο. Με αφορμή αυτή την πληροφορία φρόντισα να μάθω από φίλη με ρίζες Ποντιακές. Μίλησε για σύκα ολόκληρα με προσθήκη ζάχαρης και πολύ βράσιμο.

Αλλού αναφέρεται ότι στη Βόρειο Ελλάδα γίνεται με ολόκληρα σύκα ή σε κομμάτια μεγάλα και προσθήκη ζάχαρης.

Στη Νότια Ελλάδα μάλλον προσθέτουν μούστο ή πετιμέζι.

Αυτή η πληροφορία για την προσθήκη μούστου με έκανε να ψάξω περισσότερο. Οι πληροφορίες που μπόρεσα να βρω λίγες, οι περισσότερες μιλούν για προσθήκη πετιμεζιού μαζί με ζάχαρη.

Και για πρώτη φορά έκανα μια ερώτηση μέσω AI και ήρθε στη στιγμή πληροφορία για προσθήκη μόνο μούστου.

Δυστυχώς δεν αναφέρει (ως θα όφειλε κατά τη γνώμη μου) την πηγή.

Κράτησα την πληροφορία και έκανα ένα δικό μου πειραματισμό σύμφωνα με την εμπειρία που έχω σχετικά με τα γλυκά του κουταλιού.

Μούστος αυτή την εποχή δεν υπάρχει γιαυτό αγόρασα λίγα μοσχάτα σταφύλια άσπρα από παραγωγό που εμπιστεύομαι και έφτιαξα λίγο δικό μου.

Δεν ξέρω να σας πω αν αυτό που έφτιαξα πλησιάζει το παραδοσιακό ρετσέλι μιας και δεν έχω ποτέ δοκιμάσει.

Από το σιρόπι που δοκίμασα έχω να πω ότι δεν είναι πολύ γλυκό έχει τη γεύση του μούστου και επιφυλάσσομαι για δοκιμή όταν κρυώσει καλά.

Από πληροφορίες μπορεί να καταναλωθεί ως γλυκό του κουταλιού, με γιαούρτι ή παγωτό ή ως συνοδευτικό τυριών ή και ως συνοδευτικό κρεάτων όπως τα chutney.

Ρετσέλι σύκου με μούστο

Συστατικά
  

Για το μούστο

  • 2 κιλά σταφύλια μοσχάτα

Για το ρετσέλι

  • 750 γρ φρέσκα σύκα ώριμα
  • 750 ml μούστο
  • 1 ξυλάκι κανέλας Κεϊλάνης
  • 3-4 καρφάκια γαρύφαλου
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • αμύγδαλα ασπρισμένα ελαφρώς καβουρντισμένα

Διαδικασία
 

Για το μούστο

  • Αν έχετε μούστο αυτό το στάδιο είναι προαιρετικό.
  • Πλένουμε τα σταφύλια και παίρνουμε τις ρώγες. Με τη βοήθεια αποχυμωτή παίρνουμε το χυμό τους (μούστο). Το υλικό που βγαίνει στον κάδο απόρριψης δεν το πετάμε αλλά το στύβουμε σε σουρωτήρι και το προσθέτουμε στο μούστο. Αν δεν υπάρχει αποχυμωτής αυτό μπορεί να γίνει στύβοντας τα σε μεγάλο σουρωτήρι ή συνθλίβοντας τα με ραβδομπλέντερ. Χρησιμοποίησα ραβδομπλέντερ.
  • "Κοβουμε" το μούστο. Βάζουμε το μούστο σε μεγάλη κατσαρόλα και τη φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσθέτουμε μια φέτα ψωμιού και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξαφρίζουμε ότι έχει μαζευτεί στην επιφάνεια. Αφαιρούμε το ψωμί με τρυπητή κουτάλα.
    Στραγγίζουμε χρησιμοποιώντας πυκνό σουρωτήρι και στη συνέχει τον περνάμε από τουλπάνι για πιο διαυγές αποτέλεσμα.

Για το ρετσέλι

  • Διαλέγουμε ώριμα μικρά και γερά σύκα.
    Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το κοτσανάκι τους.
    Αφαιρούμε από την άλλη μεριά ένα πολύ μικρό μέρος ( που είναι και σκληρό).
  • Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα μπολ και τα λούζουμε καυτό νερό, αφήνουμε 5 λεπτά. Στραγγίζουμε.
    Βάζουμε ένα αμύγδαλο σε κάθε σύκο εκεί που αφαιρέσαμε το μικρό κομμάτι.
  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα σύκα απλωμένα.
  • Προσθέτουμε το μούστο και τα μπαχαρικά.
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μισό της κλίμακας και βράζουμε για 10 λεπτά.
    Αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες.
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και σε σχεδόν δυνατή ένταση της εστίας βράζουμε έχει να δέσει. Έλεγχος με θερμόμετρο 102 βαθμοί.
  • Μεταφέρουμε σε βάζα και κλείνουμε καλά.
    Όταν κρυώσει καλό είναι να το διατηρήσουμε στο ψυγείο, ιδιαίτερα να δεν έχουμε κάποιο δροσερό χώρο στο σπίτι.

Σημειώσεις

Οι ποσότητες των υλικών για το ρετσέλι επιλέχθηκαν βάσει το διαθέσιμου μούστου. Προτείνω ίσες ποσότητες σύκων και μούστου. 
Επέλεξα αυτά τα σταφύλια για το μούστο γιατί μου αρέσει το άρωμα τους και δεν ήθελα να επηρεαστεί (λόγω της δικής μου επεξεργασίας) το χρώμα του μούστου από μαύρα .
Πιθανόν κάποια αμύγδαλα να βγουν από τα σύκα κατά τη διάρκεια του βρασμού. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode