Μια γλυκοπατάτα που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί άμεσα στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία αυτής της σαλάτας.
Την είχα δει σε ένα από τα ξενόγλωσσα περιοδικά που μου κρατούν συντροφιά σε ώρες χαλάρωσης.
Εκεί που βάζω σελιδοδείκτες για τα υπόψιν που τελικά περνούν χρόνια να υλοποιηθούν.
Είναι μια πολύ εύκολη σαλάτα, ιδιαίτερη και μπορεί να αποτελέσει ένα κύριο γεύμα ή συνοδευτικό δίπλα από ψητό κρέας ή ψάρι ή να μπει σε μπολάκι για το γραφείο καθώς τρώγεται ευχάριστα και κρύα.

Σαλάτα με γλυκοπατάτες, καρότα, φακές και φέτα
2
Συστατικά
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 γλυκοπατάτα βάρος καθαρισμένης περίπου 200γρ
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 80 γρ φακές βάρος πριν το βράσιμο
- μερικά φύλλα ρόκας
- 50 γρ φέτα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδου
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας σιρόπι ροδιού ή βαλσάμικο ξίδι
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι με το φύλλο δάφνης και το σκόρδο. Προσθέτουμε αρκετό νερό και τις βράζουμε προσέχοντας να μην χυλώσουν αλλά μόνο να βράσουν.Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από την ποιότητα τους οσπρίου, οι δικές μου έβρασαν σε 30 λεπτά.Στραγγίζουμε ξεπλένουμε με κρύο νερό, αφαιρούμε το σκόρδο και το φύλλο δάφνης και αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε τα λαχανικά.Αλατοπιπερώνουμε, μοιράζουμε λίγο μπούκοβο και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ανακατεύοντας τα μια φορά.
- Μόλις τα λαχανικά μας είναι έτοιμα σε μια σαλατιέρα ή μια πιατέλα βάζουμε τις φακές, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και στρώνουμε από πάνω τα φύλλα ρόκας και τα ψημένα λαχανικά. Μοιράζουμε τη φέτα χοντροσπασμένη.Ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο και το σιρόπι ροδιού.

- Σερβίρουμε συνοδεύοντας με σπιτικό ψωμί.

Σημειώσεις
Το σιρόπι ροδιού μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ξίδι βαλσαμικό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φακές μαύρες/beluga.
Στην εποχή της κολοκύθας θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τη γλυκοπατάτα με κύβους κολοκύθας.
Το μπούκοβο που έχω είναι πολύ καυτερό και έδωσε μια αρκετά πικάντικη γεύση.
Για καλύτερη διαχείριση χρόνου μπορούμε παράλληλα να βράζουμε τις φακές όσο ψήνονται τα λαχανικά.
Περισσότερες σαλάτες με φακές μπορείτε να δείτε εδώ
