share

Στριφτο – κολοκυθοπιτάκια γλυκά

από
25CE-259A-25CE-25BF-25CE-25BB-25CE-25BF-25CE-25BA-25CF-2585-25CE-25B8-25CF-258C-25CF-2580-25CE-25B9-25CF-2584-25CE-25B1-2B-25CF-2583-25CF-2584-25CF-2581-25CE-25B9-25CF-2586-25CF-2584-25CE-25AE

Αυτά τα πιτάκια έχουν γίνει για πρώτη φορά πριν μήνες προκειμένου η συνταγή τους να ταξιδέψει σε διαγωνισμό. Έκτοτε τα φτιάξαμε άλλες δυο φορές αλλά ήταν σε αναμονή λόγω “εργασιών”.
Μιας και στην προηγούμενη ανάρτηση μιλάγαμε για κολοκύθα ας το συνεχίσουμε το θέμα.
Υλικά για 6 κομμάτια
Για το φύλλο
450γρ. αλεύρι σκληρό
2κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1κουτ. σούπας ξύδι
1κουτ. γλυκού αλάτι
150ml νερό
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
700γρ. κολοκύθα κίτρινη (βάρος καθαρισμένη)
500γρ. μήλα γκόλντεν ( βάρος  καθαρισμένα)
200ml χυμό πορτοκαλιού
Το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
60γρ. βούτυρο
200γρ. ζάχαρη
100γρ. σταφίδες
120γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 ½ κουτ. γλυκού κανέλα
150γρ. σιμιγδάλι χοντρό
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
Διαδικασία
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.


Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την κολοκύθα, τα μήλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη ζάχαρη.


Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τα πιέζουμε ελαφρά με την κουτάλα του πουρέ και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, το σιμιγδάλι και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε ένα λακουβάκι.
Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και τα ενσωματώνουμε με λίγο από το αλεύρι.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη αλλά όχι πολύ μαλακιά ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με σελοφάν κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγουμε μεγάλα φύλλα με τη βοήθεια του νισεστέ.
Περισσότερα για το άνοιγμα του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ 


Κάθε ένα φύλλο το αλείφουμε με λάδι διπλώνουμε στη μέση λαδώνουμε ξανά και τοποθετούμε κατά μήκος το 1/6 της γέμισης.


Τυλίγουμε το φύλλο προσεκτικά σε ρολό και δημιουργούμε σαλιγκαράκι.


Τοποθετούμε κάθε σαλιγκαράκι σε λαμαρίνα φούρνου όπου έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε πάλι με λάδι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 40 λεπτά.


Βγάζουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε.


Παρατηρήσεις
Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο θα προτιμήσουμε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες.
Η κολοκύθα που χρησιμοποίησα εγώ δεν ήταν η κόκκινη που υπάρχει τώρα στη λαϊκή αλλά και με αυτή η πίτα γίνεται.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 16 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Είστε οι καλύτερες τεχνήτρες του διαδικτύου στο φύλλο! Γεια στα χέρια σας. Υπέροχα πιτάκια!

    • Magda
    • 16 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Συμφωνώ απόλυτα με την Βαγγελιώ, είσαι τεχνήτρα Ξανθή στο φύλλο, όπως και η Άρτεμις. Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά… 🙂

    Αυτή συνταγή σου μου αρέσει πάαααρα πολύ και σημειώνεται για χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
    Ευχαριστούμε!! Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Χιονισμένες ….νοστιμιές.και εγώ συμφωνώ περί της καλύτερης τεχνήτρας.

  2. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου. Εξαιρετικό φύλλο και εξίσου εξαιρετική γέμιση! Μπράβο! Η γλυκιά κολοκυθόπιτα μου αρέσει πάρα πολύ. Παίρνω ένα ρολάκι τώρα που πρόλαβα!
    Πολλά φιλιά.

  3. Απάντηση

    Τελεια φαινονται! Και το φυλλο, και η γεμιση και το αποτελεσμα ειναι καταπληκτικα!

  4. Απάντηση

    Πολύ ωραία και μοσχομυρωδάτα! Γεια στα χέρια σου:)

  5. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα!

    • Marina
    • 17 Δεκεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Τι να το κάνεις αφού δεν μπορώ να δοκιμάσω και αρκούμε μονο να τα βλέπω…
    …χα…χα…χα…
    Φαίνονται καταπληκτικά Ξανθή μου! Αυτή τη συνταγή για το φύλλο θα την αξιοποιήσω κατάλληλα και για καροτοπιτάκια!

  6. Απάντηση

    Ωραία και πρωτότυπη συνταγή! Φτιάχνεις μια πιατέλα από αυτά τα στριφταράκια, τη στολίζεις εορταστικά και τη δωρίζεις στο επόμενο κάλεσμα!

  7. Απάντηση

    Σας ευχαριστώ όλους!!!! συγγνώμην που δεν απαντώ μεμονωμένα αλλά είμαι στο κρεββάτι με τη μέση μου!!
    Καλή Κυριακή να έχετε!!

  8. Απάντηση

    Αργησα λιγο αλλα ενα κομματακι γλυκο και μυρωδατο σιγουρα θα βρεθει! Περαστικα σου Ξανθη!

  9. Απάντηση

    Νόστιμα και μυρωδάτα, γεια στα χέρια σου!
    Περαστικά, γρήγορα σιδερένια εύχομαι!

  10. Απάντηση

    @
    μπράβο, Ξανθούλα μας !

    τι έχει η μέση σου ;
    απ’ την κούραση και την ορθοστασία ;

    το πρωί θα σε πάρω τηλέφ.

  11. Απάντηση

    Εχω ήδη έτοιμη τριμμένη κολοκύθα στην κατάψυξη καλή μου Ξανθή, και μου αρέσει πολύ η ιδέα σου, αλλά μάλλον θα τα φτιάξω μετά την Πρωτοχρονιά για να καταναλωθούν πρώτα μπισκότα και μελομακάρονα και άλλα πολλά…
    Πολλές καλημέρες και καλή εβδομάδα.

  12. Απάντηση

    Έχω μέρες να επισκεφτώ το μπλογκ σας και δεν προλαβαίνω να διαβάζω! Τι ομορφιές είναι αυτές! Πιτούλες στριφτές τσουπωτές με κολοκύθα, μήλο και τόσα άλλα όμορφα υλικά! Τέλειο! Θα μου άρεσε και σιροπιαστό….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode