Μαρμελάδα κολοκύθα πορτοκάλι

από
CE-BA-CE-BF-CE-BB-CE-BF-CE-BA-CF-8D-CE-B8-CE-B1-CF-80-CE-BF-CF-81-CF-84-CE-BF-CE-BA-CE-AC-CE-BB-CE-B9-5

Για αυτό το χρόνο δεν νομίζω ότι θα φτιάξω άλλη μαρμελάδα όχι πως δεν υπάρχουν ιδέες αλλά ο χρόνος πολύ περιορισμένος.
Τη συγκεκριμένη αφιερώνω στην αγαπημένη μου εξαδέλφη Ιωάννα η οποία δεν πίστευε ότι θα έβαζα χέρι και στα λαχανικά για την παρασκευή μαρμελάδων.
Επίσης αφιερώνω στην elen που φέτος έχει πολλές κολοκύθες προκειμένου να τις αξιοποιήσει.

Η συγκεκριμένη μαρμελάδα έχει μια πολύ ιδιαίτερη αλλά και ωραία γεύση συνοδεύει άριστα το πρωινό σας αλλά μπορείτε να τη φάτε ως γλυκό αλλά και πάνω από γιαούρτι.

Μαρμελάδα κολοκύθα πορτοκάλι

Συστατικά
  

  • 1 κιλό σάρκα κίτρινης κολοκύθας βάρος καθαρισμένης
  • 700 γρ πορτοκάλια
  • 1 1/2 δοσομετρική κούπα νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • λίγα μοσχοκάρφια
  • χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 3-4 σπυράκια μαστίχας

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα τα σπόρια και τις ίνες.
  • Την τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού και την αφήνουμε να με περιμένει.
  • Ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα τον πορτοκαλιών και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
  • Όταν κρύωσαν τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια σάρκα και φλούδα απομακρύνοντας τυχόν κουκούτσια.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα πορτοκάλια με την κολοκύθα τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χυμό από ένα πορτοκάλι. ( μπορείτε να βάλετε το νερό που έβρασαν τα πορτοκάλια) Σε μικρό τουλπάνι βάζουμε την κανέλα και τα μοσχοκάρφια (για να μπορούμε μετά να τα αφαιρέσουμε εύκολα) και τα τοποθετούμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 30 λεπτά ξαφρίζοντας μικρούς αφρούς που τυχόν υπάρχουν στην επιφάνεια.
  • Αφήνουμε για 12 ώρες περίπου και βράζουμε ξανά με προσοχή, γιατί μπορεί να κολλήσει, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν η μαρμελάδα κρυώσει λίγο βάζουμε στο μούλτι τη μαστίχα μαζί με μια κουταλίτσα ζάχαρη κι όταν γίνει σκόνη την προσθέτουμε στη μαρμελάδα προς αρωματισμό.
  • Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο, είναι η μόνη μαρμελάδα που αποθηκεύω στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές για τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 3 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση -ελπίζω να συνοδεύεται και από βαζάκι-και θα σου φέρω πατατούλες φρέσκες παραγωγής μου για να έχεις να πειραματίζεσαι…….φιλάκια!

  1. Απάντηση

    Ιωάννα φέρε εσύ κι εγώ αρχίζω να ψάχνω την υλοποίηση, αφού το έχω δει δεν μπορεί να μου ξεφύγει!!!και με πατάτες Ναξιώτικες μάλιτσα.
    Πολλά φιλιά

    • iwanna
    • 3 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Yστερόγραφο:μόλις τελείωσε και το άλλο βαζάκι της μαρμελάδας……τι θα βάζω τώρα στις φέτες του αντρούλη μου;

  2. Απάντηση

    Εγώ φταίω που εσύ δε μου έκανες μια επίσκεψη να σε τρατάρω μερικά βαζάκια;;

    • elen
    • 3 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Έφτασααααααα!!!!! Είναι υπέροχη!!! εκείνο που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το άρωμα της μαστίχας στη μαρμελάδα. Πρέπει να την απογειώνει!!! Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε σε ευχαριστώ πάααααρααα πολύ για την αφιέρωση!!! να είσαι πάντα καλά να μας δίνεις τόσο όμορφες ιδέες. Πολλά φιλιά καλό βράδυ!!

  3. Απάντηση

    elen κι εγώ σε ευχαριστώ, η μαστίχα είναι όντως που δίνει μια άλλη διάσταση, εγώ όμως αρωματίζω πολύ διακριτικά γιατί είμαι της άποψης όταν βάζουμε κάτι πρόσθετο δεν πρέπει να χάνεται το άρωμα του κυρίως υλικού. Κι αν κάποιος αρέσκεται στη μεγάλη ποσότητα αρωματικών ή μπαχαρικών πρέπει να το λέει ιδιαίτερα όταν το συγκεκριμένο προϊόν πρόκειται να προσφερθεί σε κάποιον άλλο ή ιδιαίτερα να πωληθεί όπως θα συμβεί με τις δικές μου μαρμελάδες και τα γλυκά.Στο περσινό μπαζάρ κάποια φίλη αγόρασε κάτι που το αρωματικό του επισκίαζε εντελώς τη γεύση του φρούτου.
    Φιλιά και καλό σου βράδυ.
    ΥΓ ελπίζω να έλαβες τη συνταγή για την πίτα

    • elen
    • 3 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Ξανθή μου μόλις είδα τα mail μου και είδα τη συνταγή που μου έστειλες. Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, να είσαι καλά. Όσο για τα αρωματικά με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη. Πολλά φιλιά. Καλό βράδυ:)

  4. Απάντηση

    Σιγά που δε θα έκανες εσύ μια πρωτότυπη μαρμελαδα!!!!
    Θα πρέπει να είναι νόστιμη! Νομίζω πως θα την προτιμούσα πάνω σε γιαούρτι!

  5. Απάντηση

    big mama είτε στο σπίτι μας δοκιμάστηκε και με γιαούρτι και ως γλυκό αλλά και πρωί πρωί με το πρωινό μας.
    Σε ευχαριστώ!!!

    • Anonymous
    • 4 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Καλή μέρα. Αυτή η συνταγή ειναι στα υπόψιν. Το άλλο μάλλον σαββατοκύριακο θα την φτιάξω. Αυτό θα λείπω. Θα σου πω εντυπώσεις. Πάντως η μαρμελάδα με το ρόδι-κυδώνι έκανε θραύση. Και πάλι σε ευχαριστώ.
    Καλο Παρασκευοσαββατοκυριακο.

    Φιλια Τζένη

  6. Απάντηση

    Τζένη καλημέρα, χαίρομαι που άρεσε η μαρμελάδα, εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι άλλο φτιάξεις και καλά να περάσετε το Σ/Κ
    Φιλιά

  7. Απάντηση

    λαχταριστή έγινε, γεια στα χέρια σου

  8. Απάντηση

    Πόσες μαρμελάδες έχεις φτιάξει φέτος και πόσες έχουν μείνει;Φαντάζομαι λίγες :)))

    Γεια στη φαντασία σου Ξανθή μου 🙂

  9. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ευχαριστώ πολύ.

  10. Απάντηση

    Και λοιπόν;E Allora? να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω πόσες έχω φτιάξει αλλά ούτε πόσες έχουν μείνει, κάποιες μαζί με κάποια γλυκά είναι για κάποιο σκοπό που θα υλοποιηθεί το επόμενο Σ/Κ, θα γράψω σχετικά.
    Υποτίθεται ότι έχω κάπου μια καταγραφή αλλά μονίμως ξεχνάω να διαγράψω αυτά που τελειώνουν.
    Σε ευχαριστώ πολύ!

    • kiki
    • 4 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Την έκανες μαρμελάδα ε; Μωρέ είπανα την κάνω κι εγώ, αλλά κόλλησα. Έχω όμως ακόμα κολοκύθα. Ισως δοκιμάσω κι ας την έχω στην κατάψυξη!

  11. Απάντηση

    Καλημέρα, καλημέρα.
    Εδώ δεν υπάρχουν σχόλια, τα έχω δει όλα πια.
    Και του χρόνου με υγεία .
    Φιλάκια, και καλό ΣΚ.

  12. Απάντηση

    Κική αν θες να κάνεις πάρε άλλη όχι αυτή της κατάψυξης, δεν κάνει, την έχω πατήσει.
    Ακόμα υπάρχουν πολλές κολοκύθες.
    Φιλάκια

  13. Απάντηση

    Λίνα μου επίσης και σε σένα και του χρόνου με υγεία!!!

  14. Απάντηση

    Με εντυπωσίασες! Βρε γλυκιά μου το αμάξι της Σταχτοπούτας πήγες και το έκανες… μαρμελάδα?
    Άραγε αν την κάνω με μπάτερνατ θα γίνει?

  15. Απάντηση

    Είδες τι κάνω Αγγελική μου μέχρι και το αμάξι της Σταχτοπούτας!!!χαχαχα
    Από ότι είδα μια κολοκύθα είναι το μπάτερνατ, γιατί όχι.
    Πρόσεξε μόνο αν είναι με πολλά υγρά ή όχι, η κίτρινη κολοκύθα της Ελλάδας είναι χωρίς πολλά υγρά ενώ υπάρχει κι άλλη, αυτή που προέρχεται από τα κολοκυθάκια όταν φάνε το φαγητό τους και γίνουν μεγάλα, με πιο πολλά υγρά.
    Αν λοιπόν έχει πολλά υγρά άσε την 1 ωρίτσα στο σουρωτήρι.
    Πολλά φιλιά και περιμένω νέα να την φτιάξεις.

  16. Απάντηση

    Ασυνήθιστα πρωτότυπη!! Κρίμα που φαγώθηκε σε πίτα το τελευταίο κομμάτι κολοκύθας..Καταγράφεται βέβαια!

  17. Απάντηση

    Κατερίνα σε ευχαριστώ!!αν θέλεις προλαβαίνεις και τώρα ακόμη υπάρχουν κολοκύθες, βέβαια η σπιτική κολοκύθα είναι αλλιώς!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode