Για την ιστορία της βασιλόπιτας έχω γράψει εδώ πριν χρόνια.
Το έθιμο απαιτεί ένα παρασκεύασμα γλυκό κυρίως, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, διακοσμημένο ή όχι, το οποίο κόβεται με την εμφάνιση του νέου χρόνου ή κατά τη διάρκεια του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.
Συναντάμε λοιπόν βασιλόπιτες σε μορφή κέικ ή τσουρεκιού εμπλουτισμένες με διάφορα αρωματικά ή όχι.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο παλιότερο άρθρο μου σε πολλά μέρη η βασιλόπιτα δεν ήταν γλυκιά αλλά μια αρμυρή πίτα εμπλουτισμένη με διάφορους συμβολισμούς.
Η μητέρα μου έφτιαχνε μια χορτόπιτα, η φίλη μου η Αλεξάνδρα, που μας έφτιαξε τους κουραμπιέδες, μας λέει ότι στα μέρη της στο νομό Τρικάλων οι Βλάχοι έφτιαχναν τυρόπιτα κασάτα και η Εύα από το funkycook.gr χτες έδωσε τη δική της οικογενειακή τραχανόπιτα.
Όποια και αν είναι τα τοπικά έθιμα και οι συνήθειες, μια βασιλόπιτα για το καλό του νέου χρόνου ας την φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας, έτσι για να τους μεταφέρουμε και το έθιμο και να μοσχοβολήσει το σπίτι.
Φέτος διάλεξα ένα ιδιαίτερο κέικ να σταθεί στο τραπέζι μας ως βασιλόπιτα, λόγω του ότι η σύνθεση των υλικών με έβαλε σε περιέργεια για το αποτέλεσμα.
Προς το παρόν έχω μόνο το εμφανισιακό αποτέλεσμα για τη γεύση μετά το κόψιμο θα επανέλθω.
Αν και εσείς είστε περίεργοι φτιάξτε τη είναι μάλιστα και πολύ εύκολη στην παρασκευή της.
- 150 γρ Αμύγδαλα τριμμένα πολύ καλά
- 250 γρ ζάχαρη
- 6 μανταρίνια κλημεντίνες ή νόβα
- 4-5 κλωστές σαφράν
- 6 αυγά
- 150 γρ αλεύρι καλαμποκιού
- 100 γρ ζάχαρη
- 3 μανταρίνια κλημεντίνες ή νόβα
- 100 ml νερό
- Πλένουμε τα μανταρίνια τα τρυπάμε με ένα σουβλάκι σε διάφορα σημεία και τα βάζουμε σε κατσαρόλα σκεπασμένα καλά με νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσουν να βράζουν μειώνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 40 λεπτά. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τα αμύγδαλα το αλεύρι και τα πολτοποιημένα μανταρίνια αναδεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει λίγο
- Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και με ένα καθαριστήρι πατάτας ή πολύ κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα από τα δύο προσέχοντας να μην πάρουμε το άσπρο μέρος. Ψιλοκόβουμε τη φλούδα με ένα ψαλίδι κουζίνας και τη βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό από τα δύο μανταρίνια, τα κομμάτια της φλούδας τη ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Αφού διαλυθεί η ζάχαρη βράζουμε για 3 λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε τις φέτες του τρίτου μανταρινιού.
Αν η ιδέα σας αρέσει μπορείτε να απολαύσετε αυτό το ιδιαίτερο κέικ κάποια άλλη φορά συνοδεύοντας το απογευματινό σας τσάι ή τον καφέ σας.
ΥΓ: η βασιλόπιτα κόπηκε σύμφωνα με το έθιμο και η μεγάλη μας κόρη ήταν η τυχερή του φλουριού.
Δοκιμάστηκε και άρεσε πολύ, οπότε άξιζε των πειραματισμών μου, δοκιμάστε τη ως καθημερινό κέικ.
Καλή Πρωτοχρονιά σε όλες και όλους από όλη την ομάδα των Συνταγών της Ασπρούλας
Μπράβο Ξανθή!
Τελικά υπάρχουν πολλές συνταγές για βασιλόπιτα! Άλλωστε ένα γλυκάκι είναι για το καλό του νέου χρόνου. Εγώ είχα κολλήσει με τις πιο κλασσικές, κακώς 🙂
Ευχές για μια υπέροχη Χρονιά!!!!!!!
Καλή Χρονιά Άρη, το ζητούμενο είναι να μυρίσει το σπίτι ένα γλυκό και να πάμε πιο πέρα το έθιμο.
Δεν ξέρω από γεύση αλλά από άρωμα σίγουρα θα μοσχοβόλησε το σπίτι μανταρίνι! Πολύ πρωτότυπη ιδέα αλλά δείχνει ιδιαίτερα επιτυχημένη! Καλότυχη να είναι η τυχερή του φλουριού, υγεία και όμορφες στιγμές να έχετε όλοι!
Καλή Χρονιά Αμαλία,, σου συστήνω να φτιάξεις αυτό το κέικ, όσοι δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν.