Κέικ με κρασί για Βασιλόπιτα

Κέικ με κρασί για Βασιλόπιτα

Για τη βασιλόπιτα την ιστορία της και διάφορα τοπικά έθιμα έχω γράψει παλιότερα μπορείτε να διαβάστε εδώ.

Όσο φορτισμένη κι αν είμαι πάντα την παραμονή φτιάχνω μια βασιλόπιτα, τις περισσότερες φορές και ένα κέικ απλό αρκεί να τηρήσουμε το έθιμο και να περάσουμε λίγες χαρούμενες στιγμές με την οικογένεια μας.

Τα τελευταία χρόνια η κοπή της, γίνεται διαδικτυακά μιας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι ταξιδεμένα.

Φέτος σκαλίζοντας περιοδικά της περασμένης δεκαετίας και ντοσιέ με συλλογή αποκομμάτων, είδα κάπου αυτό κέικ με γλυκό κρασί και σκέφτηκα να το φτιάξω στη θέση της βασιλόπιτας.

Εύχομαι υγεία σε όλες και όλους σας και ότι καλό στα προσωπικά σας, οικογενειακά  και  επαγγελματικά θέματα.

Κέικ με κρασί για Βασιλόπιτα
Print Recipe
Κέικ με κρασί για Βασιλόπιτα
Print Recipe
Συστατικά
  • 300 γρ αλεύρι δυνατό
  • 110 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 60 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 125 γρ βούτυρο
  • 220 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος
  • 200 ml γλυκό κρασί μοσχάτο
  • ζαχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • σπόρια ροδιού για διακόσμηση (προαιρετικό)
Διαδικασία
  1. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα χοντροκόβουμε σε μπλέντερ. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και αναμειγνύουμε με το σιμιγδάλι το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα αμύγδαλα.
  2. Στρώνουμε μια φόρμα ή ταψί, με διάμετρο 24 εκατοστά, με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος.
  3. Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης (ανάλογα το μίξερ) χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
  4. Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα σιλικόνης ενσωματώνουμε στο μείγμα την κρέμα γάλακτος με απαλές κινήσεις.
  5. Προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού με κρασί ανακατεύοντας απαλά πάλι με τη σπάτουλα.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 50 λεπτά, ελέγχοντας με μια λεπίδα να βγαίνει στεγνή.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
  8. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή με σπόρια ροδιού.
Σημειώσεις

Το κρασί μου ήταν ένα μοσχάτο Σάμου, μπορείτε να προσθέσετε και μια μαυροδάφνη.

Μην ξεχάστε να βάλετε νόμισμα.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Avatar Ο/Η Αναστασιάδου Δέσποινα λέει:

    Σας βρήκα στην αναζήτηση μιας συνταγής για γλυκό πορτοκάλι ολόκληρο. Επισήμανα και τη συνταγή σας της βασιλόπιτας με γλυκό κρασί. Θα τη δοκιμάσω. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με καινούργιες γεύσεις και καταπιάνομαι με την κουζίνα εδώ και πολλές δεκαετίες. Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *