Σήμερα έχουμε γιορτή, η κόρη μας έχει γενέθλια!!
Τι και αν είναι πολλά χιλιόμετρα μακρυά μας εμείς τη γιορτάζουμε εδώ, έφτιαξα γλυκό και σβήσαμε κεράκια διαδικτυακά!!
Ένα γλυκό που μας ενθουσίασε, η βάση του είναι ότι καλύτερο έχω φτιάξει, άριστο για μια παρασκευή τούρτας. Ο συνδυασμός της σάλτσα από μύρτιλλα και την επικάλυψη με βουτυρόκρεμα δίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί ίσως με διαφορετική επικάλυψη.
- 200 γρ βούτυρο
- 200 γρ ζάχαρη
- 4 αυγά
- 200 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 λεμόνι μεγάλο ξύσμα και χυμό
- 1 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκο θυμάρι
- 50 γρ αμύγδαλα τριμμένα
- 75 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 250 γρ μύρτιλλα φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 30 ml χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κοφτή κορν φλάουρ
- 100 γρ βούτυρο
- 200 γρ ζαχαρη άχνη
- 2 κουτ. σούπας λευκό πετιμέζι ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού
- Πρώτο βήμα είναι η ετοιμασία όλων των υλικών όπως και η προετοιμασία φόρμας ή κάποιο τσέρκι. Φέρνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όλα τα υλικά και ζυγίζουμε - μετράμε με τις απαιτούμενες ποσότητες. Στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί φόρμα διαμέτρου 20 εκατ ή αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι στρώνουμε σε λαμαρίνα το χαρτί και επενδύουμε και το πλαϊνό από το τσέρκι με βουτυρωμένο χαρτί.
- Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης, ανάλογα με το μίξερ που διαθέτουμε, βάζουμε το βούτυρο μα τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα υπόλευκο και μαλακό μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά εναλλάξ με μια κουταλιά από το αλεύρι, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα.
- Συνεχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα τριμμένα αμύγδαλα, το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού.
- Σταματάμε το μίξερ προσθέτουμε το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα μύρτιλλα με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Διαλύουμε σε λίγο νερό το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για ακόμη 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε σε μέτρια προς ψηλή ταχύτητα με μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό και πηχτό μείγμα. Προσθέτουμε το πετιμέζι ή το σιρόπι χτυπάμε 1 λεπτά ακόμη.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα ξεφορμάροντας και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Το κέικ μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τις επικαλύψεις, ίσως με την προθήκη ενός αρωματικού σιροπιού.
Αντί για μύρτιλλα μπορούμε να βάλουμε φράουλες.
Στη βουτυρόκρεμα έβαλα σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι, μπορεί να μπει και από γλυκό μύρτιλλων δεν ήθελα να χρωματιστεί και γιαυτό προτίμισα αυτό του πορτοκαλιού.
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μύρτιλλα φροντίστε να έχουν αποψυχθεί καλά.
Υπέροχο γλυκό και οπτικά συν τοις άλλοις! Χρόνια πολλά στην εορτάζουσα!!
Και τα μύρτιλα μου αρέσουν και η βουτυρόκρεμα και το σιροπιαστό κέικ….εξαιρετικό!!! Είναι και μικρούλι! Πρέπει να το φτιάξω!!