Σήμερα έχουμε γιορτή, η κόρη μας έχει γενέθλια!!
Τι και αν είναι πολλά χιλιόμετρα μακρυά μας εμείς τη γιορτάζουμε εδώ, έφτιαξα γλυκό και σβήσαμε κεράκια διαδικτυακά!!
Ένα γλυκό που μας ενθουσίασε, η βάση του είναι ότι καλύτερο έχω φτιάξει, άριστο για μια παρασκευή τούρτας. Ο συνδυασμός της σάλτσα από μύρτιλλα και την επικάλυψη με βουτυρόκρεμα δίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
Είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί ίσως με διαφορετική επικάλυψη.
Κέικ με μύρτιλλα λεμόνι και θυμάρι και βουτυρόκρεμα
8 μερίδες
Συστατικά
Για το κέικ
- 200 γρ βούτυρο
- 200 γρ ζάχαρη
- 4 αυγά
- 200 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 λεμόνι μεγάλο ξύσμα και χυμό
- 1 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκο θυμάρι
- 50 γρ αμύγδαλα τριμμένα
- 75 γρ γιαούρτι στραγγιστό
Για τη σάλτσα από μύρτιλλα
- 250 γρ μύρτιλλα φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 30 ml Χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κοφτή κορν φλάουρ
Για τη βουτυρόκρεμα
- 100 γρ βούτυρο
- 200 γρ ζαχαρη άχνη
- 2 κουτ. σούπας λευκό πετιμέζι ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού
Οδηγίες
Για το κέικ
- Πρώτο βήμα είναι η ετοιμασία όλων των υλικών όπως και η προετοιμασία φόρμας ή κάποιο τσέρκι. Φέρνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όλα τα υλικά και ζυγίζουμε - μετράμε με τις απαιτούμενες ποσότητες. Στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί φόρμα διαμέτρου 20 εκατ ή αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι στρώνουμε σε λαμαρίνα το χαρτί και επενδύουμε και το πλαϊνό από το τσέρκι με βουτυρωμένο χαρτί.
- Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης, ανάλογα με το μίξερ που διαθέτουμε, βάζουμε το βούτυρο μα τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα υπόλευκο και μαλακό μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά εναλλάξ με μια κουταλιά από το αλεύρι, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα.
- Συνεχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα τριμμένα αμύγδαλα, το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού.
- Σταματάμε το μίξερ προσθέτουμε το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο τσέρκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά, ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Για τη σάλτσα από μύρτιλλα
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα μύρτιλλα με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Διαλύουμε σε λίγο νερό το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για ακόμη 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη βουτυρόκρεμα
- Χτυπάμε σε μέτρια προς ψηλή ταχύτητα με μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό και πηχτό μείγμα. Προσθέτουμε το πετιμέζι ή το σιρόπι χτυπάμε 1 λεπτά ακόμη.
Συναρμολόγηση
- Αφού το κέικ θα έχει κρυώσει λίγο με το πίσω μέρος ξύλινο κουταλιού ανοίγουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του κέικ μέχρι τα 2/3 του ύψους του. Μοιράζουμε από πάνω τα 2/3 της σάλτσας και απλώνουμε πιέζοντας να μπει μέσα στις τρύπες όσο γίνεται περισσότερο.
- Μεταφέρουμε σε πιατέλα ξεφορμάροντας και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Αφού κρυώσει απλώνουμε στην επιφάνεια τη βουτυρόκρεμα και την υπόλοιπη σάλτσα από μύρτιλλα. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού δημιουργούμε σχέδια ανακατεύοντας κρέμα και σάλτσα.
- Εκτός του εορταστικού χαρακτήρα μπορούμε να συνοδεύσουμε τον καφέ μας ή το τσάι μας
Σημειώσεις
Το κέικ μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τις επικαλύψεις, ίσως με την προθήκη ενός αρωματικού σιροπιού.
Αντί για μύρτιλλα μπορούμε να βάλουμε φράουλες.
Στη βουτυρόκρεμα έβαλα σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι, μπορεί να μπει και από γλυκό μύρτιλλων δεν ήθελα να χρωματιστεί και γιαυτό προτίμισα αυτό του πορτοκαλιού.
Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μύρτιλλα φροντίστε να έχουν αποψυχθεί καλά.
Υπέροχο γλυκό και οπτικά συν τοις άλλοις! Χρόνια πολλά στην εορτάζουσα!!
Και τα μύρτιλα μου αρέσουν και η βουτυρόκρεμα και το σιροπιαστό κέικ….εξαιρετικό!!! Είναι και μικρούλι! Πρέπει να το φτιάξω!!