share

Κοπανάκια κοτόπουλου με σάλτσα ανανά – ρούμι και μπασμάτι στον ατμό

από
Κοπανάκια κοτόπουλου με σάλτσα ανανά – ρούμι και μπασμάτι στον ατμό

Η Κατερίνα πριν λίγες μέρες με μια πολύ ωραία συνταγή της μου θύμισε τον ανανά με κοτόπουλο κάτι που είχα χρόνια να μαγειρέψω.
Δεν έχασα χρόνο και την επομένη έφτιαξα τη δική μου εκδοχή με κοπανάκια κοτόπουλου συνταγή που έχω βρει παλιότερα σε διαφημιστικό μεγάλης εταιρείας παραγωγής κοτόπουλου.

Κοπανάκια κοτόπουλου με σάλτσα ανανά - ρούμι και μπασμάτι στον ατμό

2 άτομα

Συστατικά
  

Για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα του

  • 4 κοπανάκια κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι και μοσχοκάρυδο
  • 1 σφηνάκι ρούμι
  • 1 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
  • αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ανανά

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κονσέρβα ανανά κομμένο σε κύβους
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 ξινόμηλο κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο τζίτζερ
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι λευκό ξύδι
  • 1 σφηνάκι ρούμι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το μπασμάτι

  • 3/4 δοσομετρικής κούπας ρύζι μπασμάτι
  • 2 1/2 δοσομετρικές κούπες νερό κρύο
  • αλάτι

Οδηγίες
 

Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα του ανανά

  • Σε μπλέντερ ή μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάρας και πολτοποιούμε ελαφρά. Μέσα σε μικρό πυρέξ τοποθετούμε τα κοπανάκια και τα αλείφουμε με το υγρό της μαρινάρας να πάει παντού. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για περίπου 50 λεπτά γυρίζοντας μια φορά.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη σάλτσα ανανά και το ρύζι Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι με το μήλο και το τζίτζερ. Προσθέτουμε τον ανανά το τη ζάχαρη και το ξύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σβήνουμε με το ρούμι αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα κοπανάκια με τη σάλτσα του ανανά με συνοδευτικό το ρύζι και μια σαλάτα εποχής.

Για το ρύζι

  • Για το ρύζι Πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό το ρύζι και το σουρώνουμε. Σε κατσαρόλάκι μικρό βάζουμε το νερό και προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε αρκετά χαμηλή φωτιά ( στη διαβάθμιση 1-9 ρυθμίζουμε στο 3) για 10 -12 λεπτά μέχρι να έχει πιει εντελώς το νερό. Δεν ανακατεύουμε.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και σερβίρουμε σε μπολάκια.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 28 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πωπω τι βλέπουν τα ματάκια μου και μάλιστα, πάνω που ανοιγοκλείνω τα ντουλάπια να δω τι θα μαγειρέψω! Κοτόπουλο δεν έχω τώρα αλλά με έβαλες στη διαδικασία και ξεκινάω να φτιάξω ένα ρυζάκι με τη σαλτσούλα του ανανά που μας δίνεις, καλή μου όρεξη!

    • eleni
    • 28 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Τι ωραία και νόστιμη συνταγή,Ξανθή!
    Ιδανικός ο συνδυασμός αυτός,καλά,που μας τον θύμησες!
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Η Κατερίνα το θύμισε σε σένα και εσύ σε μας.
    Μπράβο Ξανθή.
    Πολύ νόστιμη συνταγή.

  2. Απάντηση

    Νοστιμότατο φαίνεται,
    φιλάκια

  3. Απάντηση

    Νοστιμότατη συνταγή! Ο συνδυασμός του ανανά με το κοτόπουλο ονειρεμένος! Μπράβο!

  4. Απάντηση

    Αυτή κι αν είναι συνταγή!!
    Γεύμα με τα όλα του!!!

    • Martha
    • 28 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή, μ’ αρέσει πολύ πολύ πολύ και θέλω ένα πιάτο ακόμα πιο πολύ πολύ πολύ!

    • Μarion,
    • 28 Φεβρουαρίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο Ξανθή. Ο ανανάς μ αρέσει στο φαγητό και του πάει του κοτόπουλου.

    Φιλιά πολλά

  5. Απάντηση

    Ωραίοι συνδυασμοί γεύσεων Ξανθη!
    Καλό μήνα!

  6. Απάντηση

    Στο έχω ξαναπεί Ξανθή μου, ένα πράγμα που εκτιμώ σε σένα είναι πως μαγειρεύεις με την ίδια άνεση παραδοσιακές αλλά και πιο μοντέρνες συνταγές!
    Για ακόμα μια φορά με ξάφνιασες ευχάριστα με το πιάτο σου!
    Φιλιά!

  7. Απάντηση

    Υπέροχη η συνταγή σου Ξανθή μου!!! Πρέπει να έγινε νοστιμότατο!
    Καλό βράδυ!

  8. Απάντηση

    Καλά άμα δει ο Π. τον ανανά, θα φάω το φαγητό όλο μόνη μου, Ξανθή μου!
    Είναι μια καλή σκέψη όμως αυτή…αν θέλω να έχω κάτι μόνον για μένα :-))))
    Καλό μεσημέρι και καλό μήνα εύχομαι.

  9. Απάντηση

    Νόστιμη συνταγή, με ωραία υλικά και αρκετά εξωτική, όπως μου αρέσει! Μπράβο, Ξανθή, μας ταξίδευσες λίγο στην Κούβα χωρίς κόπο! Ευχαριστούμε!
    Καλό μήνα!

    • Marina
    • 1 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή! Θα την κάνω από βδομάδα και θα σου πω τ’αποτελέσματα…!

  10. Απάντηση

    Πολύ ωραία συνταγή Ξανθή μου και με υλικά πολύ ταιριαστά μεταξύ τους!!!
    Φιλιά!

    • pia
    • 4 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Thanks to this great concoction. I simply got there that’s why sampled terrific: -) Excellent web page by means of torte directions other people when you’re planning to pursue. I have a blog with cake recipes myself if you are interested. You can find it at http://recipes-for-food.com/

  11. Απάντηση

    Φαίνονται τόσο λαχταριστά!!

    • cook
    • 9 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    ανανα με χοιρινο εχω κανει μα με κοτοπουλο ποτέ…το κρατώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode