Της Τσικνοπέμπτης.
Πίτες είχαμε φτιάξει με τον γιο μου το καλοκαίρι στο Λονδίνο με προζύμι που είχε περισσέψει από το ανάπιασμα, μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.
Πριν λίγες μέρες όμως για το μοναχικό μου γεύμα της Τσικνοπέμπτης και για το πιο εύκολο της διαδικασίας έφτιαξα αυτές εδώ τις πίτες και συνόδευσα ένα ιδιαίτερα μαριναρισμένο κοτόπουλο.
Η διαδικασία και για τα δύο είναι πολύ απλή και το αποτέλεσμα πολύ καλό.
Δοκιμάστε το.
- 125 γρ αλεύρι δυνατό
- 1,8 γρ μαγιά ξηρή
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 90 ml νερό χλιαρό
- 1 μπούτι κοτόπουλου κομμένο στη μέση
- 1 κουτ. σούπας σιρόπι ροδιού
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κρεμμύδι σε ροδέλες προαιρετικό
- ντομάτα ή αγγούρι σε κυβάκια
- φύλλα δυόσμου και μάραθου ψιλοκομμένα
- σπόρια ροδιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύδι βαλσαμικό
- αλάτι
- γιαούρτι στραγγιστό με ψιλοκομμένο μάραθο και δυόσμο
- Ξεκινάμε με το μαρινάρισμα του κοτόπουλου. Το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπολ και προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάτας, ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε με σελοφάν και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Μια ώρα πριν ψήσουμε το κοτόπουλο ετοιμάζουμε τη ζύμη για τις πίτες. Σε μικρό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και συνεχίζουμε σχηματίζοντας μια μπάλα ζύμης. Μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30-40 λεπτά γυρίζοντας δυο τρεις φορές τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Ετοιμάζουμε τα συνοδευτικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σε λίγο στραγγιστό γιαούρτι ψιλοκομμένο μάραθο και δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
- Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο το μεταφέρουμε πάνω στις πίτες γαρνίροντας με τα συνοδευτικά.